Γιατί λέμε ΝΑΙ στη συμφωνία για το Μακεδονικό

read-it
By read-it Ιούνιος 15, 2018 14:13

Γιατί λέμε ΝΑΙ στη συμφωνία για το Μακεδονικό

του Κώστα Μερκουράκη

Η Ελλάδα της κρίσης και ιδιαίτερα μέχρι το 2015, ήταν μια χώρα εξαιρετικά ανίσχυρη οικονομικά και δίχως μπούσουλα γεωπολιτικά. Αν κάπως θα έπρεπε να συνοψίσουμε τη στρατηγική των Κυβερνήσεων που κλήθηκαν να διαχειριστούν την κατάρρευση της οικονομίας από το 2008 και μέχρι τις εκλογές του 15, θα μιλούσαμε για τυφλή υπακοή στο μπλοκ της Γερμανίας, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα κερδίζαμε λίγα ψίχουλα φιλευσπλαχνίας.

Την ίδια στρατηγική ακολουθήσαμε πιστά και στα λεγόμενα Εθνικά Ζητήματα. Καμία πρωτοβουλία, κανένα σχέδιο, καμία επιτυχία.

Τα αποτελέσματα αυτής της πορείας τα ζήσαμε και τα βιώσαμε στο πετσί μας. Στην οικονομία τα πράγματα ήταν τραγικά άσχημα: ύφεση στο 6%, ανεργία στο 28%, εξωτερικό χρέος σε απαγορευτικά επίπεδα, κοινωνικό κράτος σε αποσύνθεση και κοινωνική οργή σε δυσθεώρητα ύψη.

Κι αν μέσα πηγαίναμε κακά, έξω πηγαίναμε ακόμα χειρότερα.

Η Ελλάδα αυτό-υπονόμευσε την διεθνή εικόνα της. Η τότε πολιτική ηγεσία φρόντισε να διατρανώσει η ίδια και προς πάσα κατεύθυνση ότι οι Έλληνες είναι ένας λαός τεμπέληδων, που ολημερίς έτρωγαν κι έπιναν στο πλάι τις εξουσίας τα λεφτά των Ευρωπαίων εταίρων.

Τόσα καταλάβαινε η εγχώρια πολιτική ελίτ, τόσα έκανε.

Και σε αυτόν τον κατήφορο μπήκε φρένο από τις εκλογές του 2015. Όταν ο ελληνικός λαός έκανε το μεγάλο βήμα. Όταν αποφάσισε να στείλει στην Αντιπολίτευση ένα πανίσχυρο – μέχρι τότε – μπλοκ δυνάμεων, που κυβέρνησαν διαδοχικά τη χώρα επί τέσσερις δεκαετίες.

Φυσικά τα πράγματα δεν ήταν εύκολα.

Γιατί αυτή η συντριπτική αλλαγή υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει ντόμινο εντός κι εκτός συνόρων. Κάτι που έγινε σε μεγάλο βαθμό.

Κάπως έτσι, την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν απειλές, πιέσεις, εκβιασμοί και οικονομική ασφυξία.

Όμως αντέξαμε. Και η ελληνική Κυβέρνηση κέρδισε χρόνο, αναζήτησε συμμαχίες, επέδειξε σοβαρότητα, εντόπισε ευκαιρίες και αξιοποίησε κάθε ρωγμή στο υπό κατάρρευση ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, που μέχρι τότε έμοιαζε πανίσχυρο.

Τρία χρόνια μετά, με κόπο και υπομονή τόσο από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και με επιμονή και σχέδιο από την Ελληνική Κυβέρνηση, έχουμε μπροστά μας ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

Τα μνημόνια σε δύο μήνες αποτελούν οριστικά παρελθόν, η κανονικότητα επιστρέφει, η ανάπτυξη μετά από μια δεκαετία είναι και πάλι εδώ, η ανεργία αποκλιμακώνεται σταθερά, πέφτοντας κάτω από το 20%, ενώ σε διεθνές επίπεδο η χώρα πάλι διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τα τελευταία 3 χρόνια, η Ελλάδα απέδειξε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει, να δεχθεί ή να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Τα τελευταία 3 χρόνια, η Ελλάδα απέδειξε ότι με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα μπορεί να διαφυλάττει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Τα τελευταία 3 χρόνια, η Ελλάδα, οι πολίτες της και ιδίως οι νησιώτες απέδειξαν ότι μπορούν – παρά τα οικονομικά προβλήματα – να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών, να διαχειριστούν προβλήματα εξαιρετικά απαιτητικά όπως το προσφυγικό και να το κάνουν αυτό με το κεφάλι ψηλά και με την ευαισθησία και την ανθρωπιά που πάντα διέκρινε τη χώρα μας.

Σίγουρα κάποιους τους ενοχλεί η ανάκαμψη της οικονομίας και η αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Και θα κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν αυτές τις αλλαγές. Ακόμα κι αν χρειαστεί για ακόμη μια φορά να επενδύσουν στην καταστροφή, στην ήττα στον διχασμό.

Και η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ προσφέρεται γι’ αυτήν τους τη νέα απόπειρα.

Όμως δεν πρέπει να διχαστούμε. Αντίθετα πρέπει αναλογιστούμε τόσο το εθνικό συμφέρον, όσο και την διεθνή συγκυρία και να εξετάσουμε αυτή τη συμφωνία με νηφαλιότητα.

Μια συμφωνία που αποτελεί φυσικό επακόλουθο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε λύση με το κεφάλι ψηλά.

Μας επιτρέπει να αποκτήσουμε έναν καινούργιο σύμμαχο στα βόρεια σύνορα μας, υπερνικώντας όχι μόνο τους αλυτρωτισμούς, αλλά και τις βλέψεις της νευρικής Τουρκίας που αποβλέπει έναν ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια.

Σήμερα, η πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη – αναμεσά τους οι υπερδυνάμεις των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας, έχουν αναγνωρίσει την πΓΔΜ ως σκέτο «Μακεδονία», τους πολίτες της ως «Μακεδόνες» και τη γλώσσα τους ως «μακεδονική».

Με τη νέα συμφωνία η γειτονική χώρα αλλάζει το όνομά της και γίνεται αποδοχή της διπλής ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Παράλληλα προχωρά σε συνταγματική αναθεώρηση απαλείφοντας τον αλυτρωτισμό, ενώ αναγνωρίζεται ρητώς η ελληνική Μακεδονία ως ο μοναδικός φορέας της ιστορικής κληρονομιάς του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πράγματα δηλαδή, που προηγούμενες Κυβερνήσεις ούτε καν τα έβαζαν στο τραπέζι.

Ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Γκρουέφσκι, μόλις χθες δήλωσε ότι η πρόταση που συμφωνήθηκε από τις δύο χώρες είναι κατά πολύ χειρότερη από αυτή που απέρριψε το 2008.

Συνεπώς, γίνεται φανερό πως είναι η πρώτη φορά που έγινε μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη απόπειρα επίλυσης ενός προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα 25 χρόνια. Και έγινε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά και με σοβαρές υπερβάσεις και από τις δύο πλευρές, που ήταν αναγκαίες για να βρεθεί χρυσή τομή.

Κάτι που αποτυπώθηκε από τις αντιδράσεις των υπερσυντηρητικών δυνάμεων και στις δύο χώρες.

Και οι δύο χώρες έχουν πολίτες και πολιτικούς που αρνούνται να ακούσουν το οτιδήποτε και που θεωρούν και τους δύο πρωθυπουργούς «προδότες». Όχι, δεν μπορεί να είναι και οι δύο προδότες.

Χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί. Χρειάζεται να έχουμε πυξίδα την κατανόηση και την ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη. Ως εκ τούτου, η συμφωνία πρέπει να στηριχθεί

Social Media
read-it
By read-it Ιούνιος 15, 2018 14:13
Write a comment

2 Σχόλια

  1. pbo12 Ιούνιος 15, 20:12

    αναγνωρίζεται ρητώς η ελληνική Μακεδονία ως ο μοναδικός φορέας της ιστορικής κληρονομιάς του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. καλη η προσπαθεια ……αλλα απο που προκυπτει αυτο?

    Reply to this comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ