Κίνηση ΜΑΤ από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis

read-it
By read-it Ιούνιος 14, 2018 12:19

Κίνηση ΜΑΤ από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis

Πρόκειται για μια ξαφνική κίνηση, που σημαίνει ότι κάτι σημαντικό έχει εντοπίσει η εισαγγελία και αναμένεται να πυροδοτήσει δραματικές εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis, στο οποίο εμπλέκονται και δέκα επιφανή πολιτικά πρόσωπα των προηγουμένων κυβερνήσεων, δημοσιογράφοι, εταιρείες δημοσίων σχέσεων κ.λπ.

Ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς ζήτησε χθες και θα παραλάβει αύριο από όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, αντίγραφα των κινήσεων όλων των λογαριασμών που τηρούσε (ενδεχομένως κάποιους να τους έχει κλείσει) ή εξακολουθεί να τηρεί η Novartis, από το έτος 2006, μέχρι και σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως την υπόθεση ερευνά και το FBI, στο οποίο έχουν καταθέσει προστατευόμενοι μάρτυρες συγκεκριμένα στοιχεία για τις πρακτικές της εταιρείας, τα οποία έχουν αποσταλεί στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Η Εισαγγελική Παραγγελία εκδόθηκε χθες,13 Ιουνίου 2018 και ζητεί να αποσταλούν στην υπηρεσία μέχρι αύριο, Παρασκευή 15 Ιουνίου, το περιεχόμενο και οι κινήσεις των πάσης φύσεως λογαριασμών, τηρουμένων στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς καθώς και στα υποκαταστήματα αυτών στο εξωτερικό ή στα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων ή χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην Ελλάδα. Δηλαδή, ο Εισαγγελέας ζητεί και θα παραλάβει στοιχεία, όχι μόνο από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και από τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία που οφείλουν να προσκομίσουν οι τράπεζες, αφορούν στις κινήσεις των λογαριασμών της εταιρείας από την 1η Ιανουαρίου 2006 μέχρι και σήμερα καλύπτοντας σχεδόν 12 έτη.

Η Εισαγγελική Παραγγελία εντάσσεται στο πλαίσιο της διενεργούμενης Προκαταρκτικής Εξέτασης προς διακρίβωση, μεταξύ άλλων, της τέλεσης του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδικήματα τα οποία, δεν έχουν παραγραφεί.

Ανησυχία στους κύκλους των εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Novartis, προκαλεί η βιασύνη και η πολύ μικρή προθεσμία, των δύο ημερών, που δίνει η εισαγγελία στις τράπεζες για να προσκομίσουν τα αντίγραφα των κινήσεων των λογαριασμών. Αυτό ερμηνεύεται ότι κάτι πολύ σημαντικό έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς από την έρευνα που διενεργούν επί μήνες τώρα και θέλουν να το διασταυρώσουν.

Μια δεύτερη πηγή ανησυχίας για τους εμπλεκόμενους είναι οι λίστες με καταθέσεις και άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις που έχουν παραλάβει οι φορολογικές και οι δικαστικές αρχές από 100 και πλέον χώρες, μεταξύ των οποίων και φορολογικοί παράδεισοι.

Πιθανολογείται ότι εντοπίστηκαν λογαριασμοί στο εξωτερικό και θέλουν να διαπιστώσουν αν οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί «τροφοδοτήθηκαν» από τους λογαριασμούς που τηρούνταν από την Novartis στις τράπεζες που λειτουργούσαν την Ελλάδα.

Η παραγγελία

Το πλήρες κείμενο της Εισαγγελικής Παραγγελίας αναγράφει τα ακόλουθα:
«Στο πλαίσιο διενεργούμενης Προκαταρκτικής Εξέτασης προς διακρίβωση, μεταξύ άλλων, της τέλεσης του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για τη διαβίβαση της παρούσας εισαγγελικής παραγγελίας στο σύνολο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, προκειμένου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 50 του Ν.3691/2008 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 4*2α, 5*1α και 48*1 του ίδιου Νόμου, να αποσταλούν εντός δύο ημερών στην υπηρεσία μας, το περιεχόμενο και οι κινήσεις των πάσης φύσεως λογαριασμών, σε ευρώ και συνάλλαγμα, τηρουμένων στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς καθώς και στα υποκαταστήματα αυτών στο εξωτερικό ή στα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων ή χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην Ελλάδα καθώς και οποιασδήποτε φύσεως πληροφορία σχετιζόμενη με τα προαναφερόμενα εφόσον προκύπτουν από βιβλία και στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, για το διάστημα από 1/1/2006 μέχρι σήμερα».

Social Media
read-it
By read-it Ιούνιος 14, 2018 12:19
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ