Αχτσιόγλου: Συλλογικές συμβάσεις εργασίας & αύξηση του κατώτατου μισθού μετά τον Αύγουστο (Video)

read-it
By read-it Μάιος 31, 2018 14:00

Αχτσιόγλου: Συλλογικές συμβάσεις εργασίας & αύξηση του κατώτατου μισθού μετά τον Αύγουστο (Video)

«Από τον Αύγουστο του 2018 έχει ήδη νομοθετηθεί ότι θα επανέρθουν οι βασικές αρχές των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων όπου υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών, ή ατομικών συμβάσεων» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στον Alpha.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό εξήγησε ότι θα υπάρξει σχετική «νομοθετική ρύθμιση μετά την έξοδο από το πρόγραμμα θα προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με το μοντέλο της Πορτογαλίας, στην οποία υπήρξαν σταδιακές αυξήσεις του κατώτατου μισθού».

Σημείωσε μάλιστα πόσο «κοινωνικά επιζήμια και οικονομικά αναποτελεσματικό αποδείχτηκε το μέτρο αυτό της περικοπής 20% του κατώτατου μισθού το 2012 επί Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά αποτελέσματα που ανταποκρίνονται πλέον και σε νούμερα, στην «καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας».

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό σύστημα η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο όπως έχει ήδη με την αναδιάρθρωση δηλαδή και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ως το 2070».

Ανέφερε μάλιστα ότι «δεν ήταν οι Ευρωπαίοι που επέμεναν στο μέτρο για τις συντάξεις για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης αλλά το ΔΝΤ διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου. Όπως έχει σχεδιαστεί το ασφαλιστικό η ασφαλιστική δαπάνη της χώρας πολύ σύντομα βρίσκεται ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2021 και 2022 θα βρίσκεται ακριβώς στο μέσο όρο. Δηλαδή το μέτρο αυτό ήταν άχρειαστο».

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «μετά τον Αύγουστο του 2018, διότι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες προτεραιότητες θα δούμε τις δυνατότητες τότε για ελαφρυντικά μέτρα ή να επαναξιολογηθούν πλευρές του μέτρου αυτού. Θα αξιολογήσουμε τι δυνατότητες δημοσιονομικές έχουμε και θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις. Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι κάνει τις παρεμβάσεις που χρειάζονται υπέρ των συνταξιούχων».

Ωστόσο αν γίνουν οι μειώσεις εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς αυτές δεν θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους τόνισε η υπουργός. Επίσης το ποσοστό της μείωσης παραλλάσσει από ταμείο σε ταμείο. Για παράδειγμα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν πολύ μικρές μειώσεις π.χ. της τάξεως του 5%. Υπάρχει όμως και μια ομάδα συνταξιούχων περίπου το ένα τέταρτο των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ που θα λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη από 01.01.2019.

«Είναι αλληλένδετα ένα καλό ασφαλιστικό με σταθερές σχέσεις εργασίας με τη μείωση της ανεργίας» πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου.

Κατ. Μπρέγιαννη

Social Media
read-it
By read-it Μάιος 31, 2018 14:00
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ