Ο Τραμπ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κιμ – Το παρασκήνιο

read-it
By read-it Μάιος 24, 2018 20:12

Ο Τραμπ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κιμ – Το παρασκήνιο

Eπιστολή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε στην δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος και μέσα από την οποία γίνεται γνωστό ότι η πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο ανδρών στις 12 Ιουνίου δεν θα γίνει.

Συγκεκριμένα ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Σύνοδος της Σιγκαπούρης δεν θα διεξαχθεί υπό τη σκιά της αναζωπύρωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγκγιάνγκ τις τελευταίες ημέρες.

Τι αναφέρει η επιστολή Τραμπ 

Στην επιστολή του ο αμερικανός πρόεδρος επιρρίπτει την ευθύνη της ακύρωσης της Συνόδου στις πρόσφατες δηλώσεις της Πιονγκγιανγκ, που χαρακτηρίζονται από “οργή και ανοιχτή εχθρικότητα“. Ως εκ τούτου, ο Τραμπ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι ακατάλληλη για την πραγματοποίηση της συνάντησης των δύο ηγετών. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει, “μιλάτε για τις πυρηνικές σας ικανότητες, αλλά οι δικές μας είναι τόσο μαζικές και ισχυρές που παρακαλώ τον Θεό να μην τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ”.

Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει:

«Αισθάνομαι ότι ένας θαυμάσιος διάλογος είχε αναπτυχθεί μεταξύ εμού και υμών πρόσφατα, μόνον ο διάλογος έχει σημασία. Κάποια μέρα θα ήθελα να σας συναντήσω. Εν τω μεταξύ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την απελευθέρωση των ομήρων που επέστρεψαν στις οικογένειές τους. Ήταν μία θαυμάσια χειρονομία που εκτιμήθηκε πολύ.

Εάν αλλάξετε τη στάση σας σχετικά με αυτή τη σημαντική συνάντηση μην διστάσετε να μου τηλεφωνήσετε ή να μου γράψετε. Ο κόσμος και ιδιαίτερα η Βόρεια Κορέα έχασε μία θαυμάσια ευκαιρία για τη διαρκή ειρήνη την ευημερία και τον πλούτο. Αυτή η χαμένη ευκαιρία είναι ειλικρινά μία θλιβερή στιγμή για την Ιστορία.

Ειλικρινά δικός σας, Ντόναλντ Τραμπ».

«Ο στρατός είναι έτοιμος αν ο Κιμ κάνει κάποια βλακώδη και απερίσκεπτη ενέργεια»

«Ο αμερικανός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα αν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει κάποια βλακώδη και απερίσκεπτη ενέργεια», δήλωσε παράλληλα ο Τραμπ.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες αν χρειαστεί», δήλωσε ο Τραμπ στην τελετή υπογραφής ενός νομοσχεδίου στον Λευκό Οίκο.

Πρόσθεσε ότι η εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ θα συνεχιστεί.

Παράλληλα είπε ότι είναι πιθανό η Σύνοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάποια μετέπειτα ημερομηνία.

«Η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” ήταν η απάντηση της Πιονγκγιάνγκ στον Πενς»

Η αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ στις δηλώσεις του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε τον Λευκό Οίκο στη ματαίωση της Συνόδου, είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πενς σχετικά με τη Βόρεια Κορέα ανόητες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συναντηθούν είτε σε μια σύνοδο είτε σε μια πυρηνική αντιπαράθεση.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για την ειρήνη με την Πιονγκγιάνγκ, αλλά η Βόρεια Κορέα πρέπει να αλλάξει τη ρητορική της προκειμένου αυτό να επιτευχθεί.

«Υπάρχει μια πίσω πόρτα που παραμένει ανοικτή εάν οι Βορειοκορεάτες είναι πρόθυμοι να την περάσουν. Ωστόσο, περιλαμβάνει κάποια αλλαγή στην ρητορική τους… το λιγότερο» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Πομπέο: Οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες για ένα θετικό αποτέλεσμα

Η Σύνοδος ματαιώθηκε διότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες για την επίτευξη ενός «θετικού αποτελέσματος», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Δεν πιστεύω ότι βρισκόμασταν σε θέση να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα» τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ ενώπιον μιας επιτροπής του κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών εργασιών των τελευταίων ημερών, «δεν είχαμε λάβει καμία απάντηση στα αιτήματά μας» από την πλευρά των βορειοκορεατικών αρχών, τόνισε ο ίδιος.

Επισήμανε ότι δεν πιστεύει πως η ματαίωση της Συνόδου συνιστά ένδειξη πως ο Κιμ είναι ένας «αδύναμος ηγέτης».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ενώπιον της Γερουσίας: «Στην πραγματικότητα έχει επιδείξει τεράστια ικανότητα στο να ηγηθεί της χώρας του και της ομάδας του».

Έντονη ανησυχία Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ματαίωση της Συνόδου.

Σε σχόλια που έκανε σε πανεπιστήμιο της Γενεύης, δήλωσε: «Είμαι έντονα ανήσυχος για την ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης στη Σιγκαπούρη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του ηγέτη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας».

Παρότρυνε τα μέρη να συνεχίσουν το διάλογο, ώστε να «βρουν το δρόμο για μια ειρηνική και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Σε ανακοίνωσή του παράλληλα τόνισε ότι είναι ατυχές ότι κανένας διεθνής εμπειρογνώμονας δεν προσκλήθηκε στην ανατίναξη των σηράγγων από τη Βόρεια Κορέα που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές της δοκιμές, αν και καλωσόρισε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ.

«Είναι ατυχές που διεθνείς εμπειρογνώμονες δεν προσκλήθηκαν να παραστούν ως μάρτυρες στο κλείσιμο της εγκατάστασης», τόνισε μια εκπρόσωπος του Γκουτέρες.

Έκτακτη συνεδρίαση στη Νότια Κορέα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, συναντήθηκε εκτάκτως με τον σύμβουλό του σε θέματα ασφαλείας και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μετά την ακύρωση της Συνόδου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της νοτιοκορεατικής προεδρίας, Γιουν Γιουνγκ-τσαν, ανέφερε ότι ο Μουν κάλεσε μεταξύ άλλων τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Άμυνας, τον προσωπάρχη του και άλλους αξιωματούχους.

Νέες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας προαναγγέλει ο Πομπέο

O αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων της Ουάσινγκτον ενάντια στην Πιονγκιάνγκ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο, σε συνέχεια της ματαίωσης της Συνόδου.

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις που θα επιδιώξουμε να επιβάλλουμε. Οι ΗΠΑ, είμαι βέβαιος, ότι θα στραφούν σε άλλους ζητώντας τους να κάνουν περισσότερα επίσης», τόνισε ο Πομπέο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

«Αυλαία» στα πυρηνικά της Β. Κορέας: Ο Κιμ ανατίναξε τις σήραγγες των δοκιμών

Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τις σήραγγες που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσαν τα νοτιοκορετικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε και τις έξι πυρηνικές δοκιμές της στο πεδίο Πούνγκι-ρι, ένα σύμπλεγμα από τούνελ κάτω από το όρος Μάνταπ στο βορειο-ανατολικό τμήμα της χώρας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP – Sputnik)

Social Media
read-it
By read-it Μάιος 24, 2018 20:12
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ