Περιφερειακές εξελίξεις και ενεργειακά στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

read-it
By read-it Μάιος 8, 2018 11:26

Περιφερειακές εξελίξεις και ενεργειακά στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά, και συγκεκριμένα στον αγωγό East-Med, συνέρχεται σήμερα η 4η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών και ενισχύει τον ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Το πρόγραμμα του έλληνα πρωθυπουργού ξεκίνησε με διμερή συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του και ακολουθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στις τριμερείς συνομιλίες των ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, αλλά και στις διμερείς συναντήσεις του έλληνα πρωθυπουργού, θα συζητηθούν μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις Περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα ενεργειακά, συζητήσεις που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην Τουρκία, η οποία βλέπει ότι οι βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκουν εμπόδια σε μία σύνοδο η οποία την αφήνει εκτός.

Πιο συγκεκριμένα στην Η/Δ περιλαμβάνονται ζητήματα:

  • Ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Το Μεσανατολικό
  • Ο ρόλος του Ιράν
  • Εξελίξεις στη Συρία

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στα ενεργειακά και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, ένα έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών Θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, ένα σχέδιο το οποίο είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά εδώ και ενάμιση χρόνο.

Επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί: Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

«Οι τρεις ηγέτες εργάζονται σε ένα αξιόπιστο, διεθνές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας», γράφει ο Αναστασιάδης

Ο Νίκος Αναστασιάδης, λίγο πριν αρχίσει η τριμερής σύνοδος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι οι τρεις ηγέτες εργάζονται σε ένα αξιόπιστο, διεθνές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας.

«Δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας. Από αυτή την προσέγγιση και ο τίτλος της θεματικής αυτής της Συνόδου Κορυφής: “Χτίζοντας Γέφυρες Μεταξύ των Ανθρώπων”», τονίζει στην ανάρτηση του ο κύπριος Πρόεδρος.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυπριακή αστυνομία είναι δρακόντεια, από το αεροδρόμιο Λάρνακας μέχρι τη Λευκωσία.

Στο αεροδρόμιο και στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία βρίσκονται οι δορυφορικές μονάδες της Αστυνομίας. Ελικόπτερα της Δύναμης περιπολούν από αέρος, ενώ αστυνομικοί βρίσκονται σε διάφορα σημεία της διαδρομής, από το αεροδρόμιο μέχρι την Λευκωσία.

Μέσα και έξω από το προεδρικό μέγαρο βρίσκονται ένοπλοι αστυνομικοί. Επίσης, εντός του προεδρικού μεγάρου είναι άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ενώ υπάρχει και ηλεκτρονική αψίδα για τον έλεγχο των εισερχομένων.

Social Media
read-it
By read-it Μάιος 8, 2018 11:26
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ