Ξέσπασμα Κοτζιά στην Κύπρο: Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα

read-it
By read-it Μάιος 7, 2018 16:15

Ξέσπασμα Κοτζιά στην Κύπρο: Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα

Πολύ έντονη και τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, όπου και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς για υπόθεση που αφορά διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας και της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τεμάχιο γης στην Έγκωμη, έναντι του Μετοχίου Κύκκου.

Σκληρά ήταν τα λόγια που ακούστηκαν από την πλευρά του έλληνα ΥΠΕΞ, καθώς κατά τη διάρκεια της αντεξέτασής του από τον δικηγόρο του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, ανέφερε ότι είναι «ντροπή για την ελληνική και την κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας».

Να αναφερθεί ότι για την υπόθεση θα αντεξεταστούν από τον δικηγόρο του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, οι οποίοι έχουν καταχωρήσει και ένορκη δήλωση στο δικαστήριο.

Το συγκεκριμένο τεμάχιο γης είχε παραχωρηθεί το 1998 στην Ελληνική Δημοκρατία από τη Μονή Κύκκου υπό τύπο εμπιστεύματος, για να κτιστεί το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και πρεσβευτική κατοικία. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και όταν η Μονή πληροφορήθηκε ότι η ελληνική Δημοκρατία έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε και καταχώρησε αγωγή.

«To οικόπεδο δεν ήταν δώρο, αγοράστηκε έναντι 500.000 λιρών – Πίστευα σε εξωδικαστική λύση», τόνισε αρχικά ο έλληνας ΥΠΕΞ ενώπιον του Δικαστηρίου.

«Η υπόθεση αυτή αποτελεί αντικείμενο του Ιδιωτικού και Διεθνούς Δικαίου. Υπάρχει νομική πλάνη σε αυτή την υπόθεση, αφού το τεμάχιο αυτό ανήκει στην Ελ. Δημοκρατία. Δεν ολοκληρώθηκε οποιαδήποτε πώλησή του από το ταμείο αξιοποίησης περιουσίας ελληνικού δημοσίου όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος της Μονής Κύκκου. Αυτό διαφαίνεται και από τα στοιχεία του Κτηματολογίου της Κύπρου», υποστήριξε στη συνέχεια.

Ο δικηγόρος της Μονής Κύκκου έδωσε στον μάρτυρα έγγραφα, όπως ανέφερε ο έλληνας ΥΠΕΞ, του ταμείου αξιοποίησης περιουσίας ελληνικού δημόσιου, υποβάλλοντας τη θέση ότι αυτά αποδεικνύουν μεταβίβαση του ακινήτου. Ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως έχει ήδη αποδείξει ότι το ακίνητο παραμένει στην ιδιοκτησία της ελληνικής Δημοκρατίας.

«Ενεργεί ως τρίτο πρόσωπο κι επιχειρεί να σπάσει τη συμφωνία του με τον ηγούμενο για εξωδικαστική επίλυση του θέματος», απάντησε στη συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς.

«Εδώ και μία ώρα δεν μου υποβλήθηκε καμία ερώτηση για το αντικείμενο για το οποίο παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο», είπε ο έλληνας ΥΠΕΞ.

«Άνευ προηγουμένου ασέβεια στον Έλληνα ΥΠΕΞ», λέει ο Νίκος Κοτζιάς. «Κανένας σεβασμός, ο συνήγορος μού υποβάλλει παλιά έγγραφα».

Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, ο κ. Κοτζιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πούλησε κτήμα το οποίο έχει στην Άγκυρα από τη δεκαετία του ’30,προσθέτοντας ότι στην Τουρκία συμπεριφέρθηκαν καλύτερα στην Ελλάδα απ’ ότι η Κύπρος. «Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση», κατέληξε οργισμένος ο Νίκος Κοτζιάς.

Πηγή πληροφοριών: Sigmalive.com, politis.com.cy

Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/politiki/orgi-kotzia-stin-kypro-oyte-epi-choyntas-den-diasyrthike-etsi-i-ellada/#ixzz5EozLqF3a

Social Media
read-it
By read-it Μάιος 7, 2018 16:15
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ