Άνχελ Γκουρία: Πιο θερμός κι από τον Γιούνκερ

read-it
By read-it Απρίλιος 30, 2018 22:51

Άνχελ Γκουρία: Πιο θερμός κι από τον Γιούνκερ

Eάν η επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα ήταν η πολιτική «ψήφος εμπιστοσύνης» της Ευρώπης προς την κυβέρνηση και στο εγχείρημα της «καθαρής εξοδου», η επίσκεψη του επικεφαλής του Ο.Ο.Σ.Α Ανχελ Γκουρία ήταν το διπλό «σήμα» προς τις αγορές και τους δανειστές ότι οφείλουν να εμπιστευτούν – και να στηρίξουν – την Ελλάδα.

Το «σήμα» αυτό αποτυπώθηκε σε τρία επίπεδα στα μηνύματα που έστειλε από την Αθήνα  ο γενικός γραμματέας του Ο.Ο.Σ.Α – στα εύσημα που απένειμε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην σαφή παρότρυνσή του για αποφασεις υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, και στην εξίσου καθαρή τοποθέτηςή του υπέρ μετα-μνημονιακών πολιτικών που θα αντιστρέφουν το έως τώρα μίγμα της λιτότητας και θα δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Ανχελ Γκουρία ήταν πιο θερμός ακόμη και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πιστώνοντας εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό την διάσωση της χώρας από την χρεοκοπία και το Grexit. «Τοποθετήθηκαν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, και μάλιστα μακροπρόθεσμα», είπε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πρόσθεσε: «Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, εσείς επαναφέρατε την Ελλάδα πίσω, από το χείλος του γκρεμού».

Για την περαιτέρω, μεταμνημονιακή πορεία, έδειξε ως θεμελιώδες βήμα την ρύθμιση του χρέους, λέγοντας πως πλέον «το χρέος πρέπει να εξεταστεί», και αφήνοντας αιχμές για τις επιλογές που έγιναν, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τους ευρωπαίους εταίρους, στα δυο πρώτα Μνημόνια: «Χάθηκε η ευκαιρία», δήλωσε , «όταν το χρεος ήταν μόνον ιδιωτικό . Τωρα πρέπει όλοι να λάβουν υπόψη ότι η Ελλάδα έκανε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Εξίσου κομβική θεωρείται από κυβερνητικές πηγές η θέση που παίρνουν  ο κ. Γκουρία και ο Ο.Ο.Σ.Α ως προς την μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας. Εδώ, το δημόσιο μήνυμα του ίδιου του Ανχελ Γκουρία ήταν πως «τώρα ήρθε η ώρα να ευοδωθούν οι προσπάθειες και να πετύχουμε μια καλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον – μια ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη». Πολύ πιο ενδεικτικά όμως ήταν τα μηνύματα που περιλάμβανε η έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα ταυτόχρονα με την επίσκεψη Γκουρία και περιλαμβάνει κρίσιμες – έμμεσες και άμεσες –  συστασεις τόσο σε σχέση με τα ψηφισμένα μέτρα του 2019-2020 όσο και για τον κατώτατο μισθό και τος συλλογικές συμβάσεις.

Στο δημοσιονομικό σκέλος, η έκθεση επισημαίνει πως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ στο 90% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ θα απέφερε έσοδα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ – θα άγγιζε, δηλαδή το 1% του ΑΕΠ, που είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την μείωση των συντάξεων το 2029 ή την μείωση του αφορολόγητου το 2020.

Στο σκέλος των εργασιακών ο Ο.Ο.Σ.Α επισημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχει υποχωρήσει πλέον στο 48% του μέσου μισθού των κρατών- μελών του Οργανισμού. Και συμπεραίνει ότι θα ήταν  θετικό βήμα για την ανάπτυξη η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων υπό προϋποθέσεις – προϋποθέσεις, που θα συμπεριλάμβαναν και την σύνδεση προσφοράς και παροχής εργασίας.

Τα συμπεράσματα και τα στοιχεία αυτά θεωρούνται εξαιρετικά χρήσιμα από κυβερνητικές πηγές στο «οπλοστάσιο» που δημιουργείται για την διαπραγμάτευση των επόμενων εβδομάδων με τους δανειστές. Εξίσου χρήσιμη δε, και αποκαλυπτική σε πολιτικό επίπεδο, θεωρείται και η ανάδειξη των νέων συμμαχιών που έχει πλέον χτίσει η Αθήνα σε διεθνές επίπεδο, και οι οποίες εκφράστηκαν με ασυνήθιστα ηχηρό τρόπο τόσο με την επίσκεψη Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα όσο και με τα χθεσινά μηνύματα του Ανχελ Γκουρία.

Εξού, και το μήνυμα που έστειλε, με αποδέκτες κυρίως εντός συνόρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας: «Η παρέμβαση του κ. Γκουρία επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα… Είναι προφανές  πως όσα είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ δεν ταιριάζουν καθόλου με τις ιστορίες κατάρρευσης και καταστροφής που αναπαράγονται σχεδόν καθημερινά τόσο από τα αντιπολιτευόμενα μέσα όσο και από την Νέα Δημοκρατία και τον κύριο Μητσοτάκη».

πηγή: tvxs.gr

Social Media
read-it
By read-it Απρίλιος 30, 2018 22:51
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ