Ο εκλογικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης

read-it
By read-it Απρίλιος 30, 2018 12:52

Ο εκλογικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης

Για την κυβέρνηση το ιδανικό εκλογικό σενάριο είναι «κλειδωμένο»: Διπλές κάλπες, εθνικές και αυτοδιοικητικές, το φθινόπωρο του 2019, και μάλιστα με δεδομένη ήδη και την ημερομηνία, την 13η Οκτωβρίου.

Είναι το σενάριο που έδειξε καθαρά χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, που συζητήθηκε επίσης με αρκετούς υποστηρικτές στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμμστειας του ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο φέρεται να προκρίνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Οι εκλογές έχουν δεδομένη ημερομηνία και πρέπει να γίνουν στην ώρα τους, και η ώρα τους είναι με τη συμπλήρωση της τετραετίας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πάνος Σκουρλέτης επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι αποτελεί ισχυρό ενδεχόμενο η ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 13 Οκτωβρίου του 2019.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που δεν στοχεύει μόνον στο να φρενάρει την διαρκή εκλογολογία της ΝΔ, αλλά εκπορεύεται από συγκεκριμένο πολιτικό σχεδιασμό και στηρίζεται σε τρεις λόγους:

  • Ο πρώτος είναι η πλειοψηφική εκτίμηση εντός κυβέρνησης ότι απαιτείται χρόνος για να ωριμάσει το κοινωνικό και πολιτικό αντίκρυσμα της εξόδου από το Μνημόνιο -ήτοι, για να υπάρξουν απτά οφέλη για την πλατιά μάζα των ψηφοφόρων. Ως εκ τούτου, η ασφαλέστερη επιλογή είναι η εξάντληση της τετραετίας.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι πως η κυβέρνηση βλέπει κινήσεις και περιθώρια δημιουργίας νέου δεξιού κόμματος που θα «εμφανιστεί» στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι θα πιέσει και θα αποσυσπειρώσει την ΝΔ με συνέπειες και στις εθνικές κάλπες που θα ακολουθήσουν.
  • Το τρίτο κριτήριο των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι οι πιθανές συνεργασίας «από τη βάση» με το Κινηνα Αλλαγής. Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με απλή αναλογική διευκολύνει συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο με στήριξη υποψηφίων της κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, μπορεί «να αποτελέσει και το πρόκριμα και την αφετηρία της προοδευτικής διακυβέρνησης».
Social Media
read-it
By read-it Απρίλιος 30, 2018 12:52
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ