Ο Τζανακόπουλος καταχεριάζει Βρούτση για το Ασφαλιστικό – Αποκαλυπτικά στοιχεία

read-it
By read-it Απρίλιος 26, 2018 14:29

Ο Τζανακόπουλος καταχεριάζει Βρούτση για το Ασφαλιστικό – Αποκαλυπτικά στοιχεία

Ένας χαρακτηριστικός διάλογος που αποτυπώνει γλαφυρά τη συστηματική απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από συγκεκριμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκτυλίχθηκε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο Τύπου της Κυβέρνησης κ. Τζανακόπουλο.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση Δημοσιογράφου με αφορμή τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρώην Υπουργός της ΝΔ, κ. Βρούτσης σχετικά με τις οφειλές του Ασφαλιστικού, ακολούθησε ο κάτωθι διάλογος.

Απολαύστε υπεύθυνα:

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επιστρέψω λίγο στα της οικονομίας. Είπατε στην εισαγωγική σας τοποθέτηση ότι οι εξελίξεις με τα πλεονάσματα έχουν διαψεύσει τις εκτιμήσεις της Ν.Δ. Παρ΄ όλα αυτά, η Ν.Δ., διά του κ. Βρούτση, επικαλούμενη συγκεκριμένα στοιχεία, μίλησε για οφειλές του Ασφαλιστικού, που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορούν στην ουσία σε συντάξεις που δεν έχουν δοθεί, κύριες και επικουρικές, δημιουργώντας μια τεράστια μαύρη τρύπα. Αυτό μπορεί να έχει βοηθήσει στη δημιουργία πλεονάσματος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βρούτσης μας έχει συνηθίσει σε ανακρίβειες, μας έχει συνηθίσει σε διάφορες απόψεις, οι οποίες δεν μπορούν να περάσουν το τεστ της πραγματικότητας. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι το υπερπλεόνασμα, αυτή η υπεραπόδοση, αν θέλετε, κατά 2,25%, καταρχήν δεν οφείλεται σε υπεραπόδοση στο πεδίο των φορολογικών εσόδων. Αντίθετα, τα φορολογικά έσοδα κινήθηκαν περίπου, αν παρατηρήσετε το άθροισμα μεταξύ του αποτελέσματος άμεσων και έμμεσων φόρων, στο πεδίο που είχαμε θέσει ως στόχο.

Τώρα, η υπέρβαση αυτή, σχετίζεται πράγματι με τον ΕΦΚΑ. Σχετίζεται με την καλύτερη απόδοση που είχαμε στον ΕΦΚΑ, η οποία, όμως, δεν έχει να κάνει, σε καμία περίπτωση, με αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Βρούτσης.

Αντιθέτως, η υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ σχετίζεται πρώτον, με τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση της ανεργίας, η οποία αύξησε και τις εισπράξεις από εισφορές. Δεύτερον, σχετίζεται με το γεγονός ότι περίπου το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, με βάση τις νέες ρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, πληρώνει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν, πράγμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να εξυπηρετούν ακριβώς τις εισφοροδοτικές τους υποχρεώσεις. Και τρίτον, σχετίζεται η υπεραπόδοση αυτή, η οποία σημειώθηκε στον ΕΦΚΑ, με μια μείωση των εκκρεμών συντάξεων.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης, πρέπει να σας πω ότι είναι και αυτά απολύτως ανακριβή. Δηλαδή, πέρα από την ουσία του επιχειρήματός του, είναι και τα στοιχεία, που χρησιμοποίησε και επικαλέστηκε στο σχετικό δελτίο Τύπου που έβγαλε, και τα οποία είναι πλήρως και ολοκληρωτικά ανακριβή, ψευδή θα έλεγε κανείς. Διότι, μας είπε ότι οι εκκρεμείς κύριες ληξιπρόθεσμες συντάξεις σήμερα είναι 100.000. Στην πραγματικότητα είναι 75.000. Θέλετε να τις συγκρίνουμε με τις απλήρωτες συντάξεις που άφησε ο κ. Βρούτσης στις 31/12/2014; Ήταν 165.000 οι συντάξεις που άφησε ο κ. Βρούτσης απλήρωτες. Το σχετικό ποσό στη σημερινή κατάσταση είναι 300 εκατομμύρια ευρώ. Επί του κ. Βρούτση, επί υπουργίας κ. Βρούτση, το σχετικό ποσό ήταν ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Διαφορά 700 εκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερον, οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις είναι σήμερα 100.000. Ο κ. Βρούτσης ισχυρίζεται πως είναι 120.000. Και αυτό ψευδές. Το δε κόστος ανέρχεται σε περίπου 282 εκατομμύρια ευρώ. Τι έκανε ο κ. υπουργός Εργασίας της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου; Είχε αφήσει περίπου 154.000 απλήρωτες επικουρικές συντάξεις, με κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ. Τα δε εκκρεμή εφάπαξ σήμερα είναι 36.000, ενώ ο κ. Βρούτσης άφησε το υπουργείο Εργασίας με απλήρωτα 63.500 εφάπαξ. Νομίζω ότι η πραγματικότητα μιλά από μόνη της και για την αξιοπιστία, αλλά και για την ακρίβεια των αριθμών, τους οποίους επικαλείται ο πρώην υπουργός.

Social Media
read-it
By read-it Απρίλιος 26, 2018 14:29
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ