Βαγιωνάκη στο ν/σ πώλησης μονάδων Λιγνίτη: Προστατεύσαμε τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας (video)

read-it
By read-it Απρίλιος 25, 2018 15:31

Βαγιωνάκη στο ν/σ πώλησης μονάδων Λιγνίτη: Προστατεύσαμε τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας (video)

Πεδίο μετωπικής σύγκρουσης, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αποτέλεσε το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων τής ΔΕΗ. Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε και η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η κα Βαγιωνάκη έκανε λόγο για «υποχρέωση της Ελλάδας, προκειμένου να συμμορφωθεί με την αμετάκλητη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που μας υποχρεώνει να δώσουμε πρόσβαση σε ιδιώτες να επενδύσουν στην παραγωγική ενέργεια με βάση τον λιγνίτη», ενώ αναφέρθηκε και σε «δέσμευση της χώρας, αλλά και πολιτική επιλογή» προκειμένου «να μειώσουμε σε βάθος χρόνου την εκμετάλλευση του λιγνίτη».

«Το στοίχημα για την Κυβέρνηση είναι τα παραπάνω να γίνουν με δίκαιο, ομαλό και ορθολογικό τρόπο που και να προστατεύει τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, να εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και να σέβεται το παρελθόν, αλλά και το μέλλον της ΔΕΗ και το γεγονός ότι η συμβολή της στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι τεράστια» σημείωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής Χανίων.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ζήτημα «πρωτίστως εθνικό και όχι τοπικό», ενώ εκτίμησε ότι η Κυβέρνηση «το αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα, ακυρώνοντας καταστροφικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης Σαμαρά» φέροντας σε πέρας μια «επιτυχημένη διαπραγμάτευση καλύτερων όρων στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν συναφθεί και που έχουν τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015».

«Όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση, ο ΑΔΜΗΕ όδευε προς ιδιωτικοποίηση. Την μπλοκάραμε κρατώντας το 51% στο δημόσιο, με ταυτόχρονη επένδυση επτακοσίων εκατομμυρίων από στρατηγικό επενδυτή που έφερε ένα θετικό αποτέλεσμα. Παραλάβαμε τον ΔΕΠΑ με έναν διαγωνισμό που τον έδινε για 400 εκατομμύρια σε μια αζέρικη εταιρεία με πολλά προβλήματα ευρωπαϊκού δικαίου. Τον ακυρώσαμε και προχωρήσαμε σε επαναπροκήρυξη 18 μήνες μετά και τα 400 εκατ. έγιναν 535. Παραλάβαμε μια ΔΕΗ έτοιμη για ξεπούλημα και όχι μόνο το εμποδίσαμε, αλλά περιορίσαμε στο ελάχιστο τις απώλειες» συνέχισε η κα Βαγιωνάκη για να προσθέσει: «Τι είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου; Τον νόμο της μικρής ΔΕΗ, ο οποίος προέβλεπε την πώληση του 22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού, δηλαδή το 21,4% του λιγνιτικού, το 18% του φυσικού αερίου και το 26,3% του υδροηλεκτρικού δυναμικού της. Η πρόταση που υποβλήθηκε από την Κυβέρνησή μας στα τέλη του 2017 προβλέπει ότι η ΔΕΗ διατηρεί πάνω από το 90% της παραγωγής, ενώ δεν πουλιέται καμιά υδροηλεκτρική μονάδα, που αποτελούν το μέλλον του οργανισμού και είναι οι καλύτερες από άποψη απόδοσης και κερδοφορίας, αλλά ούτε μονάδες φυσικού αερίου, που είναι επίσης εξαιρετικά αποδοτικές».

Σύμφωνα με την κα Βαγιωνάκη, όσον αφορά στους εργαζόμενους, το νομοσχέδιο μετά και τις βελτιώσεις και τη συζήτηση που προηγήθηκε στις επιτροπές, παρέχει προστασία: «Οι συλλογικές συμβάσεις, όπως γίνονται από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τη διοίκηση της εταιρείας, μεταφέρονται αυτούσιες στις νέες μονάδες. Επιπλέον, ρητά αναφέρεται ότι για έξι χρόνια οι νέες εταιρείες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις. Τρίτον, στις νέες εταιρείες θα μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και ορυχεία, σύμφωνα με αποφάσεις τις ΔΕΗ. Το υπόλοιπο προσωπικό θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ή θα επωφεληθεί προγράμματος εθελουσίας εξόδου, ενώ οι εργαζόμενοι κερδίζουν και την αποδέσμευση του εφάπαξ από την αποζημίωση των 15.000 ευρώ»

Τέλος, ως προς τις τοπικές κοινωνίες, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο λιγνίτης αυτών των περιοχών δεν κάηκε για λόγους τοπικούς, αλλά για λόγους εθνικούς. Συνεπώς, κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά για τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου γι’ αυτές τις περιοχές, καθώς η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τεράστια».

«Την ίδια στιγμή, η προστασία των τοπικών δικαιωμάτων μέσω του υπολογισμού των ανταποδοτικών μέτρων, όπως ο φόρος λιγνίτη, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιος. Εκτιμώ ότι το λιγνιτόσημο, το οποίο απ’ ό,τι άκουσα αυξήθηκε -και χαίρομαι γι’ αυτό- είναι το καλύτερο ισοδύναμο. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων, αλλά και από μελέτες που έχει στα χέρια του το Υπουργείο» κατέληξε.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Social Media
read-it
By read-it Απρίλιος 25, 2018 15:31
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ