Σκυλεύουν τη μνήμη του Σμηναγού Γ. Μπαλταδώρου – Όργιο διασποράς fake news

read-it
By read-it Απρίλιος 13, 2018 12:43

Σκυλεύουν τη μνήμη του Σμηναγού Γ. Μπαλταδώρου – Όργιο διασποράς fake news

Την ευκαιρία που έψαχναν φαίνεται πως βρήκαν συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα, αλλά και δημοσιογράφοι, για να εξαπολύσουν έναν χυδαίο πόλεμο λάσπης και παραπληροφόρησης, μέσω των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του πιλότου της πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργου Μπαλταδώρου.

Και μοιάζει λογικό -τούτη την ώρα, που ακόμα δεν έχουν στεγνώσει τα δάκρυα από τον άδικο χαμό του νεαρού Σμηναγού- να μην υπάρχει επίσημη απάντηση σε αυτές τις αθλιότητες (δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει), ωστόσο από τη μεριά μας θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τι ισχύει αναφορικά με τις ψευδές ειδήσεις που διακινούνται και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.

Συγκεκριμένα, από χθες το απόγευμα κυκλοφορεί ευρέως μια πληροφορία ότι η χήρα Μπαλταδώρου δεν θα πάρει σύνταξη χηρείας εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου. Άλλες πάλι πληροφορίες, αναφέρουν ότι θα πάρει ένα πολύ μικρό ποσό έως ότου ενηλικιωθούν τα ανήλικα τέκνα της.

Τη σκυτάλη των fake news πήραν το πρωί και Δημοσιογράφοι στα κεντρικά ΜΜΕ, οι οποίοι χωρίς να μπουν στον κόπο να διασταυρώσουν την ορθότητα των πληροφοριών -ως όφειλαν- προχώρησαν σε άκριτη αναπαραγωγή.

Τι ισχύει

Στο με αριθμό 4 άρθρο του ν. 4387/2016 αναφέρονται αποκλειστικά οι περιπτώσεις των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και των στρατιωτικών που υπάγονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με την ρητή διάταξη της παραγράφου 3 του αυτού άρθρου εξαιρούνται του συνόλου των διατάξεων του νόμου 4387/2016 (συνεπώς και εκείνες του άρθρου 12 που αναφέρονται στη σύνταξη λόγω θανάτου) πρόσωπα που «δικαιούνται σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.δ. 169/2007, σε συνδυασμό και με αυτές του Π.δ. 168/2007.

Τα ανωτέρω πρόσωπα εξακολουθούν να υπάγονται στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και οι συντάξεις τους κανονίζονται με βάση τις ισχύουσες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου και καταβάλλονται από το Δημόσιο. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή και για τα πρόσωπα στα οποία μεταβιβάστηκε ή μεταβιβάζεται η σύνταξη των υπαγόμενων σε αυτές προσώπων».

Συνεπώς, δεν απαιτείται νέα νομοθετική διάταξη καθώς ήδη στον νόμο 4387/2016 προβλέπεται η εξαίρεση για τις οικογένειες των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των οποίων ο θάνατος επήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα αυτής σύμφωνα με τις διατάξεις π.δ. του 169/2007.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, προκύπτει ότι ουδεμία αλλαγή έχει επισυμβεί στις ρυθμίσεις εκείνες που αφορούν τις συντάξεις χηρείας για στρατιωτικούς που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος.

Δυστυχώς, το εύφορο έδαφος που αφήνει πίσω της η δίκαιη οργή και η πικρία για έναν ακόμη θάνατο στρατιωτικού στελέχους σε καιρό ειρήνης, κάποιοι φαίνεται ότι είναι ικανοί να  εκμεταλλευτούν με τον πιο χυδαίο τρόπο για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη…

Social Media
read-it
By read-it Απρίλιος 13, 2018 12:43
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ