Στο ναδίρ η απόδοση των εντόκων – Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές στην Ελλάδα!

read-it
By read-it Απρίλιος 11, 2018 15:44

Στο ναδίρ η απόδοση των εντόκων – Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές στην Ελλάδα!

Ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στο δρόμο της «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια και το θέμα της ελάφρυνσης χρέους έχει τεθεί πλέον τάπητος, με προοπτική να συζητηθεί στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 20-23 Απριλίου, οι αγορές δίνουν νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας.

Διεθνή χαρτοφυλάκια, ξένοι επενδυτές και τράπεζες δάνεισαν σήμερα το ελληνικό Δημόσιο 812,5 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 0,79%,προσφέροντας μάλιστα  συνολικό ποσό σχεδόν τριπλάσιο από το ζητούμενο.

Ο δανεισμός έγινε μέσω εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Στη δημοπρασία που έγινε σήμερα, διατέθηκαν γραμμάτια συνολικής αξίας 625 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές  για επιπλέον τίτλους αξίας 187,5 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά την έκβαση της δημοπρασίας η ευχάριστη μεγάλη έκπληξη είναι το επιτόκιο, το οποίο έπεσε σημαντικά, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία και την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές λόγω των ελληνοτουρκικών και της συριακής κρίσης.

Το επιτόκιο (απόδοση) των εντόκων γραμματίων έπεσε στο 0,79%, υποχωρώντας κατά  26 μονάδες βάσηςαπό την προηγούμενη έκδοση, όταν είχε διαμορφωθεί σε 1,05%.

Επισημαίνεται ότι πριν από ένα έτος, το επιτόκιο τρίμηνων εντόκων γραμματίων ήταν σχεδόν τριπλάσιο.

Μία άλλη ένδειξη αυξανόμενου ενδιαφέροντος και εμπιστοσύνης των αγορών  στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, αποτελεί η μεγάλη ζήτηση κρατικών χρεογράφων: Στη δημοπρασία υπεβλήθησαν προσφορές για αγορά εντόκων γραμματίων συνολικής αξίας 1,755 δισ. ευρώ. Η ζήτηση ήταν δηλαδή 2,81 φορές μεγαλύτερη από την προσφορά.

Θετική εικόνα διαμορφώνεται και στην αγορά ελληνικών κρατικών  ομολόγων, όπου οι τιμές ενισχύονται οριακά – οι αποδόσεις υποχωρούν αντιστοίχως.  Η απόδοση του δεκαετούς  κινείται στο 4,06% και του πενταετούς ομολόγου στο 3,21%, υποχωρώντας κατά  2 μονάδες βάσης.

πηγή: sofokleousin.gr

Social Media
read-it
By read-it Απρίλιος 11, 2018 15:44
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ