Γιατί ο Στουρνάρας απέκρυψε τη σύμβαση του με τη Novartis;

read-it
By read-it Μάρτιος 15, 2018 11:50

Γιατί ο Στουρνάρας απέκρυψε τη σύμβαση του με τη Novartis;

Η επόμενη πράξη στην υπόθεση Novartis ανοίγει με θόρυβο, μετά και τις νέες αποκαλύψεις για τρία εκ των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην δικογραφία – τους Γιάννη Στουρνάρα, Αντώνη Σαμαρά και Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζεται πολλαπλώς εκτεθειμένος – το λιγότερο, σε ηθικό επίπεδο – μετά και τη χθεσινή αποκάλυψη ότι είχε διατελέσει έμμισθος σύμβουλος της Novartis έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2011, δηλαδή μόλις έξι μήνες πριν αναλάβει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Σύμφωνα με σχέδιο σύμβασης παροχής υπηρεσιών που δημοσίευσε το Documento, ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να παρείχε έμμισθες υπηρεσίες συμβούλου σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο κατείχε και την θεσμική θέση του προέδρου του ΙΟΒΕ. Το σχέδιο σύμβασης απεστάλη την Τρίτη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από την Εισαγγελία Διαφθοράς, προσδιορίζει ως αντικείμενο παροχής υπηρεσιών τις έμμισθες παρουσιάσεις οικονομικών αναλύσεων από τον Γιάννη Στουρνάρα, και για μία μόνον τέτοια παρουσίαση αναφέρεται ως αμοιβή το ποσό των 4.000 ευρώ.

Η επιβεβαίωση από τον κεντρικό τραπεζίτη

Ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αργά χθες το βράδυ επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της σύμβασης και της συνεργασίας του, προστρέχοντας ουσιαστικά στο δόγμα του «νόμιμου και του ηθικού»: «Αφού δεν βρήκαν τίποτε παράνομο, με κατηγορούν τώρα για τα νόμιμα», αναφέρει στην δήλωσή του προσθέτοντας: «Η εργασία μου στον ιδιωτικό τομέα για πολλά χρόνια πριν αναλάβω υπουργός, είναι διαφανής, όσο έκδηλη είναι πλέον η εργολαβία του συκοφάντη που ανέλαβε πάλι με λάσπη να ξελασπώσει τους εντολείς του».

Ωστόσο, ο ίδιος, στη σχετική ομιλία του στην Βουλή κατά τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, ουδέποτε είχε αναφέρει ο,τιδήποτε για την έμμισθη σχέση του με την Novartis πριν αναλάβει υπουργός Οικονομικών.

Όχι μόνο αυτό, αλλά μέχρι πρότινος υποστήριζε οτι δεν είχε καμμιά έμμισθη ή άλλη σχέση με τη NOVARTIS ούτε αυτός, ούτε η σύζυγος του.

Δεν το περίμεναν

Για να διερευνηθούν οι όποιες ευθύνες και σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει όλα τα στοιχεία να είναι στο φως και πολύ περισσότερο αυτοβούλως, από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, οι οποίοι υποστηρίζουν την αθωότητά τους.

Όπως στην περίπτωση Σαμαρά όμως, που το ιδιόχειρο σημείωμά του βρέθηκε στο προσωπικό αρχείο του κ. Φρουζή, μετά από έρευνες των αρμόδιων αρχών έτσι και στην περίπτωση Στουρνάρα, το σχετικό έγγραφο της έμμισθης σύμβασής του με τη Novartis, θα παρέμενε κρυφό, αν δεν το εντόπιζαν οι ερευνητές.

Κάπως έτσι, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι κκ. Σαμαράς, Άδωνις και Στουρνάρας δεν περίμεναν ότι οι έρευνες στα σπίτια πολιτικών, συνεργατών, αλλά και στελεχών της Novartis, καθώς και στις υποδομές της εταιρείας θα απέδιδαν καρπούς.

Γι’ αυτό και κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής αποκάλυψαν τα εντελώς απαραίτητα. Αυτό βέβαια, σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν πιθανά κι άλλες αποκαλύψεις που θα εκπλήξουν: κάποιους ευχάριστα και κάποιους δυσάρεστα…

Social Media
read-it
By read-it Μάρτιος 15, 2018 11:50
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ