Ξανθός: Εγκληματικές ευθύνες στον τομέα του φαρμάκου για ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

read-it
By read-it Φεβρουάριος 22, 2018 13:53

Ξανθός: Εγκληματικές ευθύνες στον τομέα του φαρμάκου για ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Για εγκληματικές ευθύνες και παραλείψεις στον τομέα του φαρμάκου μίλησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, χθες στη Βουλή.

Παραθέτουμε αυτούσια την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ερώτηση του κ. Ξανθού, την οποία πολλοί δεν άκουσαν, καθώς πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά πριν τις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης:

Αγαπητοί συνάδελφοι, μάλλον είναι άχαρος ο ρόλος του τελευταίου ομιλητή. Έχουμε μια εξαντλητική συνεδρίαση με πολύ μεγάλη ένταση, αναμενόμενη κατά την άποψή μου. Θα προσπαθήσω, λοιπόν, κλείνοντας αυτήν τη συνεδρίαση να δώσω ορισμένες διευκρινίσεις και ορισμένες απαντήσεις. Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε όλοι τη δυσκολία της διαδικασίας. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να υπάρξει μια πειστική απάντηση από την πλευρά των φερόμενων ως εμπλεκομένων σε αυτήν την υπόθεση.

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να υπάρξει ένας πολιτικός αντιπερισπασμός με βολές εναντίον της Κυβέρνησης. Όλα αυτά είναι κατανοητά. Αυτό όμως που μάλλον δεν καταλαβαίνετε, αγαπητοί συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, είναι ότι η θεωρία της σκευωρίας σε ένα τέτοιο σκάνδαλο, με αυτές τις διαστάσεις, τις διεθνείς, είναι πολύ έντονα ενοχική. Μάλιστα όταν ενισχύεται με ακροδεξιά και εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά γίνεται πολύ επικίνδυνη.

Έχουμε, λοιπόν, ένα σκάνδαλο αδιαμφισβήτητο. Πλέον είναι κοινός τόπος, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, απ’ όλους. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός στον οποίο ομνύετε φαίνεται ότι δεν λειτουργεί και τόσο εύρυθμα, φαίνεται ότι δεν ευνοεί τον ελεύθερο ανταγωνισμό της αγοράς κλπ, αλλά ευνοεί και επιτρέπει επιθετικές πρακτικές, επιτρέπει αθέμιτους ανταγωνισμούς, επιτρέπει παρεμβάσεις μέσα από τη διαδρομή πολιτικού χρήματος σε κρίσιμα κέντρα λήψης των αποφάσεων και σε κρίσιμους κρίκους προώθησης των φαρμακευτικών προϊόντων.

Όμως νομίζω ότι κι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη χώρα αυτό το πράγμα το αναγνωρίζει. Όταν έρχεται, λοιπόν, η αναγνώριση προκύπτει και η ανάγκη, όπως πολύ σωστά τόνισε κι ο Πρωθυπουργός, να υπάρξει επιτέλους και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Δεν άκουσα εδώ, στις τόσες ώρες που είμαστε, όλη μέρα, να πει κάποιος «ναι, έχουμε ευθύνη γι’ αυτό το «πάρτι» της προηγούμενης δεκαπενταετίας, έχουμε ευθύνη διότι κάτω από τη μύτη μας οργανωνόταν ένα σύστημα το οποίο επηρέαζε τις τιμές, ευνοούσε την υπερτιμολόγηση και κυρίως ευνοούσε την προκλητή ζήτηση και τη συναλλαγή».

Διότι αν αυτό δεν συμβαίνει, νομίζω ότι είναι απολύτως υποκριτική η αναγνώριση του «πάρτι» και η αναγνώριση του σκανδάλου. Και αυτό, κατά την άποψή μου, δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξε πολιτική βούληση από την πλευρά σας να ανοιχθεί ένα σοβαρό μέτωπο απέναντι στη σπατάλη, στη συναλλαγή με συμφέροντα και στη διαφθορά στον χώρο της υγείας. Και αν δεν υπήρχε αυτή η Κυβέρνηση, αν δεν υπήρχε ο συγκεκριμένος Υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος είχε τα πολιτικά αντανακλαστικά όταν άρχισε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όταν άρχισαν τα δημοσιεύματα, όταν αρχίσαμε να μαθαίνουμε ότι το FBI κάνει έρευνα, ότι καλούνται μάρτυρες από την Ελλάδα, να διατάξει εισαγγελική έρευνα, αν δεν είχαμε τα πολιτικά αντανακλαστικά ως Κυβέρνηση εδώ κι έναν χρόνο να ανοίξουμε θεσμικά τη διαδικασία της διερεύνησης του «πάρτι» στον χώρο της υγείας συνολικά, αν δεν είχαμε τη συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αν δεν είχαμε έντιμους ανθρώπους στις διοικήσεις του ΕΟΦ, της Επιτροπής Θετικής Λίστας, του ΕΟΠΥΥ, των άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών, θα είχε θαφτεί αυτή η ιστορία και δεν θα φτάναμε εδώ. Αυτή είναι η ουσία, κατά την άποψή μου, όλης της σημερινής συζήτησης.

Αφήστε, λοιπόν, την υποκρισία με το «όλα στο φως», διότι αυτό το οποίο συνάγεται από τις τοποθετήσεις σας, όχι μόνο των αναφερομένων ως εμπλεκομένων αλλά και των υπολοίπων, είναι πως όλα ήταν καλώς καμωμένα, ότι εσείς είσαστε απηνείς διώκτες της διαφθοράς στην υγεία, είσαστε απηνείς διώκτες της κερδοσκοπίας των πολυεθνικών του φαρμάκου, έχετε προτάξει τα στήθη σας απέναντι στην κερδοσκοπία του επιχειρηματικού κεφαλαίου στον χώρο της υγείας και ο μόνος που αντιδρούσε σε αυτό το πράγμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό μας λέτε όλη μέρα. Και μας λέτε, βεβαίως, ότι μειώσατε τη φαρμακευτική δαπάνη την περίοδο της κρίσης, εσείς που έχετε την πολιτική ευθύνη, που δικές σας κυβερνήσεις, δικές σας επιτροπές τιμών, δικά σας Υπουργεία, δικά σας υπηρεσιακά στελέχη, δικοί σας Υπουργοί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου τη δεκαετία 2000-2010 αποφάσιζαν για τις τιμές αδιαφανώς. Δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο, δεν υπήρχε καμία διαδικασία ανατιμολόγησης, υπάρχουν φάρμακα που παραμένουν σταθερά στην τιμή τους για δύο έως και πέντε χρόνια, και σας έπιασε ο πόνος για λίγους μήνες που καθυστέρησε να βγει ένα δελτίο τιμών, τη χρονιά που ήταν όλα «στον αέρα» στη χώρα και που ήταν σε διάλυση το σύμπαν!

Εξαιτίας αυτού του «πάρτι», έρχεται βεβαίως η τρόικα και στοχοποιεί τον χώρο της υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου και μας επιβάλλει από την αρχή της κρίσης μια πολύ σκληρή και ανελαστική πολιτική που εστιάζεται στην οριζόντια περικοπή της δαπάνης και όχι με διαρθρωτικά μέτρα. Μη μας λέτε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση επηρέασε τη μείωση της δαπάνης. Καμία σχέση, και το ξέρετε πολύ καλά. Οι συνάδελφοι το γνωρίζουν.

Η πολιτική, λοιπόν, που έκανε τη δαπάνη να μειωθεί ήταν ο κλειστός προϋπολογισμός και το clawback και το rebate, η τάση υποτιμολόγησης στα δελτία τιμών τα οποία έβγαιναν και φυσικά η μετακύλιση ενός μεγάλου μέρους από αυτή την περικοπή στον ασθενή, στον πολίτη ως out of pocket πληρωμή για την αγορά φαρμάκων. Διότι, αν δείτε αθροιστικά,…

Αν δείτε αθροιστικά τη δαπάνη από το 2012 και μετά, δημόσια και ιδιωτική, η εξονοσοκομειακή παραμένει, περίπου, στο ίδιο επίπεδο, είναι 5,5 δισεκατομμύρια. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι η μεγάλη περικοπή της δημόσιας δαπάνης μετακυλίστηκε στον ιδιωτικό τομέα από τη μια και φυσικά, και ως επιβάρυνση στις εταιρείες με clawback και rebate.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το εξής. Αυτή η οριζόντια περικοπή της δαπάνης ήταν στοιχείο ενός πολιτικού σχεδίου συνολικής αποδιοργάνωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Γίνεται σε μια περίοδο που κλείνουν νοσοκομεία, μπαίνει κόσμος σε διαθεσιμότητα, εκδιώκονται δυόμισι χιλιάδες ειδικευμένοι γιατροί από τις Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, περικόπτονται οργανικές κλίνες, καταργούνται κλινικές και τμήματα, συγχωνεύονται νοσοκομεία, διαλύεται το σύμπαν. Και γι’ αυτό δεν τα ψηφίζαμε αυτά τα μέτρα, αγαπητοί συνάδελφοι.

Γιατί ήταν μέρος ενός σχεδίου διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης και παθητικής ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αυτό είναι η ουσία. Γι’ αυτό δεν τα ψηφίζαμε.

Κι επειδή ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε «τι κάνετε εσείς;», «τι μέτρα παίρνετε;», θα σας πω ποιες είναι οι βασικές παράμετροι, ποια ήταν τα θεσμικά ελλείμματα και τι ακριβώς προωθούμε εμείς ως αντίβαρο κι ως προσπάθεια θωράκισης του συστήματος.

Το πρώτο θεσμικό έλλειμμα ήταν ότι είχαμε αδιαφανέστατο σύστημα τιμολόγησης. Ήταν αδιαφανέστατο. Τη δεκαετία 2000-2010, δεν το συζητάμε. Την πρώτη μνημονιακή περίοδο, παρότι η αρμοδιότητα πάει στο Υπουργείο Υγείας, δεν βγάζει ο ΕΟΦ τα δελτία των τιμών. Τα βγάζουν οι Υπουργοί και οι σύμβουλοί τους.

Από το 2013 και μετά αρχίζει να βγάζει δελτία τιμών ο ΕΟΦ. Συγκροτείται ειδική υπηρεσία τιμολόγησης που παίρνει από το EURIPID -όπως ειπώθηκε- τις τιμές, κάνει Crossmatch και βγάζει ένα συγκεκριμένο δελτίο τιμών.

Εμείς, λοιπόν, σε αυτά τα πέντε δελτία τιμών που έχουμε βγάλει στα τρία χρόνια που είμαστε στην Κυβέρνηση επιβάλαμε διαδικασία διαφανέστατη, με δημόσια ανάρτηση του δελτίου τιμών, με ανοιχτή διαβούλευση με τις φαρμακευτικές και κανείς, καμία εταιρεία και κανένας εμπλεκόμενος δεν έχει πει ότι υπήρξε σκιά στη διαδικασία διαμόρφωσης του δελτίου τιμών.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι ερχόμαστε και κάνουμε μία θεσμική παρέμβαση και καταργούμε την επιτροπή τιμών που υπήρχε στο Υπουργείο, η οποία έδινε θεσμικά τη δυνατότητα στους Υπουργούς να παρεμβαίνουν διά των συμβούλων τους και να «μαγειρεύουν» την τελική διαμόρφωση του δελτίου. Αυτό γινόταν για πολλά χρόνια. Αυτό το καταργήσαμε. Τώρα στο πολυνομοσχέδιο πέρασε η κατάργηση της επιτροπής τιμών που έδινε αυτή τη δυνατότητα.

Και έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο ΕΟΦ με το επιστημονικό του δυναμικό και με την αξιοπιστία και την εντιμότητα της διοίκησής του και ιδιαίτερα της προέδρου του αυτήν την περίοδο διασφαλίζει ότι υπάρχει διαφάνεια και καθαρές κουβέντες και καθαρές συζητήσεις. Και επίσης, αυτή την περίοδο κάθε τρεις μήνες βγάζουμε νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και έρχονται καινούρια φάρμακα στη χώρα.

Εμείς δεν έχουμε την άποψη ότι δεν πρέπει να μπαίνουν νέα φάρμακα στη χώρα και ότι αυτό είναι στοιχείο κριτικής για τους Υπουργούς ή ενοχοποιητικό στοιχείο για τις κυβερνήσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι οι ασθενείς της χώρας μας, όπως κάθε Ευρωπαίος πολίτης, δικαιούται να έχει πρόσβαση στη σύγχρονη καινοτομία, με αξιολόγηση όμως και κυρίως με διαπραγμάτευση τιμής, κάτι το οποίο δεν υπήρχε ποτέ στη χώρα και το εφαρμόζουμε τώρα.

Τώρα, λοιπόν, αγαπητοί φίλοι και αγαπητοί συνάδελφοι, θεσμοθετήσαμε επίσης πρόσφατα στο πολυνομοσχέδιο την επιτροπή HTA. Δεν υπήρχε τέτοιος μηχανισμός αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα. Εμείς τον εφαρμόσαμε. Και αυτό σημαίνει ότι για κάθε καινοτόμο φάρμακο που θα έρχεται θα υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για τη θεραπευτική του αξία και δεν θα γίνεται συζήτηση μόνο για το κόστος. Θα αξιολογείται, λοιπόν, εάν έχει προστιθέμενη θεραπευτική αξία και κυρίως, το πιο σημαντικό, δεν θα εγκρίνεται εάν δεν έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση και εξασφάλιση προσιτής τιμής. Αυτό είναι τεράστια αλλαγή. Είναι τομή στη φαρμακευτική πολιτική στη χώρα και αυτή η Κυβέρνηση την πραγματοποιεί.

Ήταν εγκληματικό -το είπε και ο Παύλος προηγουμένως- το ότι ειδικά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, ιδιαίτερα την περίοδο της μεγάλης ανόδου, του peak της φαρμακευτικής δαπάνης που ήταν προκλητική, κανείς, κυβερνήσεις, Υπουργοί, ασφαλιστικά ταμεία, Βουλή, δεν ασχολήθηκε, δεν αναρωτήθηκε.

Και το ερώτημα βέβαια είναι: Αυτή η έλλειψη πολιτικής ευθύνης, η έλλειψη πολιτικών αντανακλαστικών, η έλλειψη πολιτικής διορατικότητας ήταν αθώα; Ή μήπως όντως υπήρχε πολιτικό χρήμα πίσω απ’ αυτήν την ιστορία; Ή μήπως όντως υπήρχε παρέμβαση από τη Novartis και από άλλες -γιατί προφανώς η Novartis δεν είναι εξαίρεση- εταιρείες;

Και αυτές οι εταιρείες που επένδυαν τεράστια ποσά στην προώθηση των προϊόντων τους μέσω συναλλαγών με επιστημονικές εταιρείες, με γιατρούς, με δημοσιογράφους, με εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων, ποιος μας λέει ότι δεν επένδυαν αντίστοιχα χρήματα στο να επηρεάσουν τους κρίσιμους κρίκους που διαμόρφωναν το τοπίο και την αρχιτεκτονική στον χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής;

Έχουμε, λοιπόν, για πρώτη φορά, επί της Κυβέρνησης της Αριστεράς, πετυχημένη διαπραγμάτευση σε δυο μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων, στα φάρμακα για την ηπατίτιδα C και πρόσφατα στο μελάνωμα. Αυτό είναι μεγάλη αλλαγή στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας.

Επίσης, έχουμε πολιτικές πρωτοβουλίες απ’ αυτήν την Κυβέρνηση, η οποία πρωτοστατεί μαζί με άλλες χώρες στη συμμαχία της Βαλέτας, μια συμμαχία εννέα αυτήν τη στιγμή χωρών, προεξαρχουσών των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που είναι το πρώτο πείραμα διακρατικής συνεργασίας για ένα πολύ ισχυρό μέτωπο για δίκαιες και βιώσιμες τιμές απέναντι στις πολυεθνικές. Αυτό επίσης είναι μεγάλη αλλαγή πολιτικής, την οποία ποτέ ούτε καν διανοήθηκαν άλλες κυβερνήσεις.

Και θα σας μιλήσω και για εκβιασμούς. Είχαμε πριν από λίγους μήνες έναν ωμό εκβιασμό από μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία της οποίας το 30% των μετοχών το έχει η NOVARTIS, την ελβετική εταιρεία ROCHE, η οποία ήρθε μια ημέρα -ήμασταν μαζί με τον Παύλο- και μας λέει «με τα μέτρα που παίρνετε δεν είναι βιώσιμη η παρουσία μας στην Ελλάδα, το εμπορικό μας τμήμα έχει δώσει εντολή να αποσύρουμε σιγά-σιγά τα φάρμακά μας. Και ως πρώτη κίνηση αποσύρουμε ένα αντικαρκινικό καινούργιο φάρμακο, το Cotellic», που ήταν για το κακόηθες μεταστατικό μελάνωμα.

Και απαντούμε στη ROCHE ότι το εάν θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς της χώρας μας στις σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες δεν είναι ζήτημα business plan μιας εταιρείας, είναι πολιτικό ζήτημα. Ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, ενημερώθηκε ο Υπουργός των Οικονομικών, ενημερώθηκαν οι Υπουργοί Υγείας όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημερώθηκε ο Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν, ενημερώθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Υπουργός Υγείας πήγε στο Συμβούλιο Υπουργών και το έθεσε θέμα στην ημερήσια διάταξη. Αποτρέψαμε αυτόν τον εκβιασμό και το φάρμακο αυτήν τη στιγμή κυκλοφορεί και οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη το παίρνουν. Αυτό είναι άλλη γραμμή απέναντι στους εκβιασμούς των πολυεθνικών.

Υπάρχουν άλλα δυο κρίσιμα σημεία. Το ένα είναι η συνταγογράφηση. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για την οποία επαίρεται η Αντιπολίτευση, δεν βάζει από μόνη της φραγμούς στην προκλητή ζήτηση.

Εμείς τώρα έχουμε βάλει δεκαπέντε κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ετοιμάζουμε άλλα είκοσι στο επόμενο διάστημα και αυτός είναι ο μόνος μεταρρυθμιστικός τρόπος, η μόνη διαρθρωτική αλλαγή που μπορεί να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μια συγκεκριμένη γραμμή στη συνταγογράφηση, θα υπάρχει step therapy, θα υπάρχουν φίλτρα και δεν θα μπορεί ο κάθε γιατρός να συνταγογραφεί ασυστόλως ή επηρεαζόμενος από συναλλαγές που έχουν σχέση με τα ιατρικά συνέδρια. Αυτό επίσης είναι σημαντική μεταρρυθμιστική αλλαγή.

Και το τελευταίο και κρίσιμο πεδίο είναι το πεδίο των ιατρικών συνεδρίων. Επίσης έχουμε ανοίξει μια πολύ σοβαρή συζήτηση αυτόν τον καιρό στο ΚΕΣΥ. Πρώτον, έχουμε επιβάλει τη δημοσιοποίηση όλων των οικονομικών δεδομένων που αφορούν συναλλαγή φαρμακευτικών εταιρειών είτε με επιστημονικές εταιρείες των γιατρών είτε με γιατρούς στο site του ΕΟΦ και υποχρεωτικά και στο site κάθε φαρμακευτικής εταιρείας. Αυτό είναι μηχανισμός διαφάνειας και αυτοσυγκράτησης αναγκαστικά.

Επίσης, έχουμε έτοιμο σχέδιο νόμου, όπου η ευθύνη της έγκρισης των συνεδρίων φεύγει από τον ΕΟΦ, που ήταν μια τελείως τυπική διαδικασία, και πηγαίνει στο ΚΕΣΥ, στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, όπου σε συνεργασία με τις σαράντα πέντε επιστημονικές εταιρείες κορμού θα αξιολογείται η ποιότητα των συνεδρίων και δεν θα επιτρέπουμε τις χίλιες τριακόσιες επιστημονικές εταιρείες, πάρα πολλές από τις οποίες ήταν απλώς ομπρέλα για διοργάνωση συνεδρίων.

Σας άκουσα, αγαπητοί συνάδελφοι, να επαίρεστε γιατί δήθεν μειώσατε την φαρμακευτική δαπάνη, ξεχνώντας ότι αφήσατε μια ζώνη υγειονομικής και φαρμακευτικής φτώχειας στην κοινωνία, ξεχνώντας ότι βρέθηκαν τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες που δεν είχαν δικαίωμα να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους και γι’ αυτό άνθισαν τα κοινωνικά ιατρεία και τα φαρμακεία.

Γι’ αυτούς δεν άκουσα να πείτε κουβέντα.

Εμείς, λοιπόν, δεν επιχαίρουμε γιατί μειώθηκε η δαπάνη, γιατί και επί των ημερών μας μειώθηκε η νοσοκομειακή δαπάνη, γιατί μας επιβλήθηκε κλειστός προϋπολογισμός. Δεν επιχαίρουμε γι’ αυτό. Αυτό για το οποίο είμαστε υπερήφανοι είναι ότι με τον ν. 4368 καλύψαμε πλήρως δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες και σήμερα δαπανώνται 165 εκατομμύρια ευρώ για την εξωνοσοκομειακή, φαρμακευτική τους περίθαλψη.

Κάθε μήνα δαπανώνται 12 με 15 εκατομμύρια ευρώ για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Αυτό είναι τεράστια παρέμβαση ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Σας ευχαριστώ.

Social Media
read-it
By read-it Φεβρουάριος 22, 2018 13:53
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ