Συνέντευξη Τσακαλώτου: Να πιστέψουμε στην Ελλάδα

read-it
By read-it Φεβρουάριος 19, 2018 11:39

Συνέντευξη Τσακαλώτου: Να πιστέψουμε στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της διαβεβαιώνει o Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχωρεί στη «Les Echos».

Υπολογίζει σε ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους έτσι ώστε η χώρα να μπει σταδιακά σε κανονικότητα και διαβεβαιώνει ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος.

«Κάποια στιγμή, πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς θεσμούς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.

Το μήνυμα που στέλνει στους επενδυτές είναι ότι «η Ελλάδα έχει μπροστά της τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης. Έχει επίσης, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να καταστήσει την ανάπτυξη αυτή βιώσιμη. Θα παρουσιάσουμε μέχρι τον Απρίλιο, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία. Θα μπορούσε να σημαίνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, όμως εξετάζουμε και άλλες ιδέες.. Έτσι, οι επενδυτές θα ξέρουν πού βαδίζουμε».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος αναφέρει πως στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει επέκταση των ωριμάνσεων μεταξύ μηδέν και δεκαπέντε ετών και είναι σαφές σήμερα ότι θα είναι απαραίτητο. «Βασιζόμαστε επίσης στην εφαρμογή της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Συνεπώς, πιστεύω ότι, συνολικά, θα περάσουμε από την κατάσταση μίας «υπερβολικά» υπερχρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας σε εκείνη μίας χώρας που είναι «κανονικά» υπερχρεωμένη. Θα μοιάζουμε περισσότερο με την Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία».

Για το ΔΝΤ αναφέρει ότι , εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του προγράμματος. «Αποδέχθηκε την αρχή μιας προσωρινής σύμβασης δανείου, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, εν αναμονή της επαρκούς διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα επειδή έχει μεγαλύτερο κόστος από τον ESM».

Από το Eurogroup της Δευτέρας ο κ. Τσακαλώτος αναμένει να επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. «Απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα».

Αναλυτικά η συνέντευξη στη «Les Echos»:

Η Ελλάδα θα βγει τον Αύγουστο από την οικονομική εποπτεία υπό την οποία έχει τεθεί εδώ και οκτώ χρόνια. Πως αντιμετωπίζετε αυτό το ορόσημο;

Απάντηση: Ελπίζω αυτή η διαδικασία εξόδου να είναι όσο το δυνατό παρόμοια με αυτή που γνώρισαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Κάποια στιγμή, πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς θεσμούς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της.

Κάποιοι όπως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πιστεύουν πως θα ήταν πιο συνετό να προβλεφθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή για την περίπτωση που τα πράγματα θα πήγαιναν άσχημα.

Απάντηση: Το Eurogroup του Ιουνίου 2017 αναφέρει  ότι είναι έτοιμο να παράσχει κεφάλαια για να συστήσουμε ένα «προστατευτικό αποθεματικό» («μαξιλάρι ασφαλείας»). Αυτό το αποθεματικό δεν λειτουργεί συμπληρωματικά στην προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά ως εναλλακτική. Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξουν πολλαπλές ασπίδες προστασίας. Η ακριβής σύσταση αυτού του αποθεματικού θα προσδιοριστεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αλλά αναμένεται να ανέλθει συνολικά μεταξύ των 15 και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί τόσο από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. ευρώ, το οποίο κάθε άλλο παρά έχει εξαντληθεί, όσο και από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας σε περίπτωση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης από τις αγορές.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εκτός της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ θα καταστεί πιο περίπλοκη, δεδομένης της κακής αξιολόγησης του ελληνικού χρέους (από τους οίκους αξιολόγησης).

Απάντηση: To θέμα που ανακύπτει είναι ότι αν είσαι εκτός προγράμματος και τα ομόλογά σου έχουν χαμηλή αξιολόγηση δεν μπορεί να τα δεχθεί η ΕΚΤ ως ενέχυρο. Ωστόσο αυτό δεν σχετίζεται με την επιλογή μεταξύ προληπτικής γραμμής πίστωσης ή προστατευτικού αποθεματικού, και σε κάθε περίπτωση ούτε η ΕΚΤ ούτε οι ελληνικές τράπεζες θεωρούν πως είναι ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για το μέλλον.

Ποια είναι τα επιχειρήματά σας για να πείσετε τους επενδυτές να ενδιαφερθούν και πάλι για την Ελλάδα;

Απάντηση: Βραχυπρόθεσμα, η εμπιστοσύνη έχει ήδη αποκατασταθεί! Πραγματοποιήσαμε τρεις εξόδους στις αγορές από τον περασμένο Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένης μιας μαζικής ανταλλαγής ομολόγων πριν από τα Χριστούγεννα και πήγαμε πολύ καλά. Το μήνυμά μου είναι ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης.  Έχει επίσης, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να καταστήσει την ανάπτυξη αυτή βιώσιμη. Θα παρουσιάσουμε μέχρι τον Απρίλιο, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία. Θα μπορούσε να σημαίνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, όμως εξετάζουμε και άλλες ιδέες..  Έτσι, οι επενδυτές θα ξέρουν πού βαδίζουμε.

Έχετε κάποιο περιθώριο κοινωνικών ελιγμών τη στιγμή που είστε πολύ περιορισμένοι όσον αφορά τον προϋπολογισμό;

Απάντηση: Έχουμε ήδη αρκετό περιθώριο ελιγμών στον προϋπολογισμό, καθώς έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους που έχουν τεθεί από το Πρόγραμμα τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην πρόοδο που σημειώθηκε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δέκα δισεκατομμύρια έχουν δηλωθεί χάρη στον μηχανισμό της εθελουσίας αποκάλυψης εισοδημάτων και  είμαστε σε θέση να εισπράξουμε περίπου 800 δις. Ευρώ από τους φόρους.

Πιστεύετε ότι μπορείτε να επαναδιαπραγματευτείτε αυτό το στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%;

Απάντηση: Προς το παρόν, εργαζόμαστε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων που έχουμε διαπραγματευτεί. Είναι δύσκολο, δεν το επιλέξαμε, αλλά πρέπει να το διαχειριστούμε. Τώρα αν, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναπτυξιακής πρωτοβουλίας στην Ευρώπη, υπό την ώθηση του Emmanuel Macron, μπορούμε να ελαφρύνουμε αυτούς τους περιορισμούς, τότε γιατί όχι; Υπάρχουν  πολλές ιδέες στο τραπέζι είτε υπέρ ενός επενδυτικού προϋπολογισμού είτε υπέρ μίας ευρωπαϊκής ασφάλισης ανεργίας* .  Μετά από 30 χρόνια νεοφιλελευθερισμού, φαίνεται όλοι να συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα κατά της ανισότητας προάγουν την ανάπτυξη. Ακόμη και το ΔΝΤ ανέφερε πρόσφατα ότι οι ανισότητες είναι επιζήμιες για την ανάπτυξη.

* [σ.σ. Επισημαίνεται ότι η ακριβής απόδοση των λεγομένων του υπουργού έχει ως εξής:  “Υπάρχουν πολλές ιδέες στο τραπέζι υπέρ ενός σταθεροποιητικού προϋπολογισμού που θα δουλεύει είτε μέσω επενδύσεων (όπως συμβαίνει στη Γαλλία), είτε μέσω επιδομάτων ανεργίας (όπως συμβαίνει στην Ιταλία)].

Σε αυτή τη νέα φάση, πως θα έμοιαζε η επιτήρηση των πιστωτών της Ελλάδας; Θα ζητήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις;

Απάντηση: Έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόσει ένα σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια. Καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της δημόσιας δράσης, από τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης μέχρι την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι σπάσαμε το πελατειακό σύστημα. Το πρόγραμμα επιτήρησης θα μπορεί ίσως να  επικεντρωθεί στην επαλήθευση της ορθής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που δεν θα έχουν πλήρως ολοκληρωθεί κατά τη λήξη του προγράμματος (π.χ. κάποιες ιδιωτικοποιήσεις) Αλλά δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα.

Με το τέλος του προγράμματος, πλησιάζει ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Τι περιμένετε για αυτό;

Απάντηση: Στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει επέκταση των ωριμάνσεων μεταξύ μηδέν και δεκαπέντε ετών και είναι σαφές σήμερα ότι θα είναι απαραίτητο. Βασιζόμαστε επίσης στην εφαρμογή της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Συνεπώς, πιστεύω ότι, συνολικά, θα περάσουμε από την κατάσταση μίας «υπερβολικά» υπερχρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας σε εκείνη μίας χώρας που είναι «κανονικά» υπερχρεωμένη. Θα μοιάζουμε περισσότερο με την Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία.

Το ΔΝΤ παραμένει ακόμη στο πρόγραμμα;

Απάντηση: Ναι, εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του προγράμματος. Αποδέχθηκε την αρχή μιας προσωρινής σύμβασης δανείου, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, εν αναμονή της επαρκούς διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα επειδή έχει μεγαλύτερο κόστος από τον ESM.

Tι περιμένετε από το Eurogroup τη Δευτέρα;

Απάντηση: Θα επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα.

Ποια εμπειρία έχετε κερδίσει από αυτά τα δύο χρόνια στο τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών;

Απάντηση: Έχω παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες ότι υπήρξαν περισσότερες συζητήσεις σχετικά με την ευρωζώνη και με το τί πρέπει να γίνει για να βελτιώσουμε τη λειτουργία της. Έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν πρέπει να περιμένουμε την επόμενη κρίση για τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ. Το μειονέκτημα είναι ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι βραδεία στο Eurogroup. Υπάρχει αυτή η ευρωπαϊκή τάση να περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να δράσεις.

Το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών στη Γερμανία επιστρέφει σε έναν Σοσιαλδημοκράτη είναι πιθανό να αλλάξει τα πράγματα;

Απάντηση: Πιστεύω πως ναι. Είναι ένα κόμμα που πάντα εξέφραζε την άποψη ότι η λιτότητα στην Ευρώπη είναι πλέον υπερβολική και για την Ελλάδα ότι χρειάζεται μια ελάφρυνση του χρέους. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα είναι δύο πράγματα: πρώτον, ότι έχει κατακτήσει την αξιοπιστία της, και στη συνέχεια, ότι η Merkel και ο Macron συγκλίνουν  σε μια συμφωνία για την πορεία της Ευρώπης προς το μέλλον.

Η υπόθεση δωροδοκίας της Novartis εμπλέκει δύο πρώην πρωθυπουργούς της Ελλάδας. Θα λέγατε ότι η διαφθορά έχει μειωθεί στη χώρα σας τα τελευταία χρόνια;

Απάντηση: Σε σχέση με την υπόθεση Novartis τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Σχετικά με τη διαφθορά η Κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά παρεμβάσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, οι άδειες επενδύσεων δίνονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα και διαφάνεια. Και άλλωστε, η κυβέρνησή μας δεν αποτελεί μέρος του παλαιού πολιτικού κατεστημένου που χαρακτηρίζεται από μη υγιείς σχέσεις μεταξύ πολιτικής, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είμαστε αξιόπιστοι.

Έχετε αλλάξει πολιτικά;

Απάντηση: Οι πολιτικές μου απόψεις δεν έχουν αλλάξει. Παραμένω πάντοτε αριστερός. Αλλά νομίζω ότι η απόφαση να παραμείνουμε στο πρόγραμμα και να κάνουμε αυτόν τον συμβιβασμό έχει δικαιωθεί. Μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να παρέμβουμε στο κοινωνικό πεδίο, να ελαφρύνουμε την ανθρωπιστική κρίση και επίσης να διαχειριστούμε τη μεταναστευτική κρίση. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, θα προσπαθούσε τόσο για την προστασία των ανθρώπων.

Δεν χάσατε ποτέ την υπομονή σας με τον Schäuble;

Απάντηση: Όχι. Υπήρξε ένας πολύ δύσκολος διαπραγματευτής με μια πολύ σαφή εικόνα αυτού που ήθελε να πάρει. Επιπλέον, δεν ήταν μόνος, είχε πολλούς συμμάχους.

Η Γαλλία υπήρξε ειλικρινής σύμμαχος;

Απάντηση: Ναι, οι δυο υπουργοί οικονομικών ο Michel Sapin  και ο Bruno Le Maire μας έχουν υποστηρίξει πολύ. Συμμερίζονταν την ίδια άποψη, μαζί τους Προέδρους Hollande και Macron, ότι η Ευρώπη δεν θα ήταν η ίδια εάν η Ελλάδα  να έπρεπε αποχωρήσει.

 

Social Media
read-it
By read-it Φεβρουάριος 19, 2018 11:39
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ