Κόντρα Στουρνάρα με την Ένωση Τραπεζών – Επιμένει στην ανάγκη προληπτικής γραμμής

read-it
By read-it Φεβρουάριος 14, 2018 18:57

Κόντρα Στουρνάρα με την Ένωση Τραπεζών – Επιμένει στην ανάγκη προληπτικής γραμμής

Παραμένουν οι ισχυρές διαφωνίες στον χώρο των τραπεζών, κάτι που επιβεβαιώθηκε στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε στον Γιάννη Στουρνάρα το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ο κ. Στουρνάρας δεν φαίνεται να αλλάζει ρότα, επιμένοντας στην ανάγκη να συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους ένα πρόγραμμα για την παροχή προληπτικής χρηματοδοτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, παρότι σε μια ακόμη συνέντευξη σήμερα, ο αρμόδιος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται.

Από την άλλη μεριά, ο Νίκος Καραμούζης έχει εκφρασθεί ανοικτά, με πρόσφατο άρθρο του στην «Καθημερινή», υπέρ της «καθαρής» εξόδου, την οποία επιδιώκει με κάθε τρόπο και η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος η κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (waiver) για να προστατευθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η εξασφάλιση του waiver μετά τη λήξη του προγράμματος είναι σημαντική τόσο για το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς ακόμα και οι πράξεις repos επηρεάζονται θετικά από την ύπαρξη του waiver, όσο και για τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στην κανονική περίοδο και στην περίοδο επανεπένδυσης.

Από τη μεριά τους οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι αυτή η χρηματοδότηση σε περίπτωση ανάγκης θα μπορούσε εύκολα να υποκατασταθεί με ρευστότητα από άλλη πηγή, όπως θα ήταν η μεταφορά διαθεσίμων του Δημοσίου από λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος σε λογαριασμούς των εμπορικών τραπεζών.

 

Social Media
read-it
By read-it Φεβρουάριος 14, 2018 18:57
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ