Τσίπρας στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε προανακριτική: Δεν θα υπολογίσουμε απειλές κι εκβιασμούς

read-it
By read-it Φεβρουάριος 12, 2018 13:36

Τσίπρας στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε προανακριτική: Δεν θα υπολογίσουμε απειλές κι εκβιασμούς

Την πρότασή του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής η οποία θα κληθεί να ερευνήσει τις ευθύνες πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός, τόνισε πως «δοκιμάζεται η πολιτική ευθύνη και η δημοκρατία. Οι εξελίξεις δεν αφορούν άμεσα την οικονομία, μετά από τόσες καταιγιστικές εξελίξεις. Οι εξελίξεις αφορούν τις αιτίες της περιπέτειας αυτής. Αφορούν τις ευθύνες του παλιού κατεστημένου που έφεραν εδώ την χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε ευθύνες στο παλιό πολιτικό σύστημα λέγοντας πως «η χώρα κατέληξε στην χρεοκοπία και λόγω της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Υπήρχε κουλτούρα διαφθοράς εντός της χώρας».

«Η χώρα μας κατέληξε στη χρεοκοπία εξαιτίας της ηθικής παρακμής, του εκφυλισμού ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που δεν ορρωδούσε προ ουδενός προκειμένου να αναπαράγει τον εαυτό του σε βάρος της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών με τους θεσμούς», συνέχισε.

«Όχι σε ρεβανσισμούς» 

«Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε τον βασικό κανόνα που διέπει το δικαιακό μας σύστημα ότι η ενοχή όλων των υπόπτων και κατηγορούμενων προϋποθέτει την απόδειξή της από τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι από την άλλη όμως «δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα, να εμποδίσουμε το έργο της δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των αντιπάλων μας, δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε, να κουκουλώσουμε».

«Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς. Δεν θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντι μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Όσο και αν κάποιοι», πρόσθεσε ο ίδιος, «επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες και στημένες κατηγορίες», «επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια την δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς», «επιμένουν να μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «εμείς δεν θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη δέσμευση αυτή».

«Το κόστος της υπόθεσης Novartis είναι ένα μνημόνιο»

«Μόνο για την υπόθεση της Novartis, που βγήκε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα από την εισαγγελική έρευνα που ήρθε στη Βουλή, το κόστος είναι της τάξεως αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανέφερε πως σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010 -πριν μπει δηλαδή η χώρα στα μνημόνια- το κόστος φτάνει στα 23 δισ.ευρώ.

«Ένα μνημόνιο, δηλαδή. Πρόκειται για πάνω απο 10% του ΑΕΠ» είπε ο πρωθυπουργός για να επισημάνει πως το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων και πως «αυτό είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες που οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια».

«Γιατί αν αυτά τα 23 δισ. έμεναν στα δημόσια ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει συνολικά τη μνημονιακή περιπέτεια μετά το 2010» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς υπερβολές, χωρίς κυνήγι μαγισσών και χωρίς λαϊκή δικαστήρια θα ψάξουμε την αλήθεια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι ξένη και εχθρικός προς την Αριστερά τακτική να εξοντώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Άλλοι είναι αυτοί που καταφεύγουν σε κινήσεις σπίλωσης της κυβέρνησής μας. Δικός μας στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας και μόνο της αλήθειας. Μόνο με την αλήθεια θα οικοδομήσουμε μία νέα σχέση πολιτικής και πολιτών. Μόνο έτσι μπορεί να έχει μέλλον η δημοκρατία», πρόσθεσε.

«Θα βγουν οι κουκούλες» 

«Κάποια λέγανε ότι μαζί τα φάγαμε. Όχι όμως, δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Ορισμένοι εξ αυτών δεν ντρέπονται να λένε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, ότι σε λίγο καιρό θα ξεφουσκώσει. Και ποιοι το λένε αυτό; Οι αληθινοί κουκουλοφόροι με τα κολάρα. Τώρα που η δικαιοσύνη λέει να βγάλει τις κουκούλες και να αποκαλυφθούν οι ευθύνες, απειλούν τους μάρτυρες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας απάντηση στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

«Προανακριτική»

«Προανακριτική εξέταση για να ελεγχθεί η δικογραφία, ούτως ώστε να προσδιοριστούν να ελεγχθούν από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές οι καταγγελίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας και επίσημα την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. «Αυτοί που λένε για παραγραφή και όχι για διερεύνηση, κραυγάζουν ενοχή και επιθυμία συγκάλυψης. Μόνο τα αδικήματα που έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων των Υπουργών παραγράφονται, τα υπόλοιπα αδικήματα δεν παραγράφονται. Στο ερώτημα ποιος θα το κρίνει αυτό; Μοναδικός αρμόδιος για λογαριασμό της Βουλής για να το κρίνει, δεν είναι άλλος από την επιτροπή προανακριτικής εξέτασης. Η επιτροπή, θα συγκροτηθεί, θα βγάλει το πόρισμά της και η βουλή θα προχωρήσει βάσει αυτού για να δει τι θα κάνει», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποιος κυβερνά τη ΝΔ; – Όμηρος της ακροδεξιάς ο Μητσοτάκης» 

«Για εμάς μεγαλύτερη αξία έχει το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης. Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη η μεταλλαγμένη ΝΔ, που έχουν αποδυθεί σε μια εκστρατεία εκφοβισμού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ασκώντας σκληρή επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. «Αναρωτιέμαι ποιος κυβερνά πραγματικά αυτό το κόμμα. Με ποια στοιχεία ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση καταγγέλλει σημεία, τέρατα και σκευωρίες; Ποιο σύνταγμα και ποιος νόμος επιτρέπει να απειλούνται μάρτυρες και δικαστικοί λειτουργοί;», πρόσθεσε. « Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μιλήσει με ονόματα. Να πει ποιος έστησε την υπόθεση, ποιος λειτουργεί κατ’εντολή της κυβ., ποιός ενέπλεξε το FBI. Αν του έχει πολιτικό σθένος ας το κάνει. Αλλά φοβάμαι ότι είναι όμηρος μια ακροδεξιάς ομάδας στη ΝΔ.

Για την Οικονομία

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην οικονομία τονίζοντας πως «στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η έξοδος από τα προγράμματα επιτροπείας, η θεμελίωση μιας άλλης Ελλάδας, με κοινωνική δικαιοσύνη, και η επούλωση των πληγών, που υπέστησαν κυρίως τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα». Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές την Πέμπτη, λέγοντας πως «η Ελλάδα γύρισε σε εποχές προ-κρίσης».

Για το Σκοπιανό 

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε και για τις τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, λέγοντας πως «με βάση τον στόχο της αποκατάστασης των στρεβλώσεων του παρελθόντος, πορευόμαστε και στα εθνικά θέματα, όπως αυτό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας . Πριν από μια εβδομάδα είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Κάποιοι είπαν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν αγνοούμε κανέναν. Όμως αναρωτιέμαι ποιό ήταν το μήνυμα αυτής της διαδήλωσης». «Το όνομα «Μακεδονία» η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια. «Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση να κάνει η κυβέρνηση δεν είναι να δώσει αλλά να πάρει πίσω, να πείσει τους γείτονες να πάψουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, να μην σφετερίζονται σύμβολα και ονόματα», πρόσθεσε. «Συνεχίζουμε την διαπραγμάτευσή μας με τους γείτονες με σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις με αλλαγή του Συντάγματος αλλά και την αφαίρεση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού. Είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε μία τέτοια λύση», υπογράμμισε. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να μετατρέψουμε την Ελλάδα από μια χώρα φοβισμένη και ανήμπορη, σε ένα φάρο σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή», κατέληξε.

 

Social Media
read-it
By read-it Φεβρουάριος 12, 2018 13:36
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ