Πονοκέφαλος στην Εκκλησία από τον Μητροπολίτη Χίου

read-it
By read-it Ιανουάριος 9, 2018 11:34

Πονοκέφαλος στην Εκκλησία από τον Μητροπολίτη Χίου

Τέλος στην παράλληλη τέλεση γάμου και βάπτισης βάζει στη Χίο ο Μητροπολίτης Μάρκος ο οποίος πλέον απαιτεί τα μυστήρια να γίνονται σε ξεχωριστή εκκλησία και από διαφορετικό ιερέα. Ο Μητροπολίτης, όπως γράφει ο «Πολίτης της Χίου» κοινοποίησε προφορικά την απόφαση του πριν λίγο καιρό και κατά τη διάρκεια ιερατικής σύναξης απαγορεύοντας ουσιαστικά την συνέχιση μιας πολύ διαδεδομένης πρακτικής που ακολουθούν πολλά ζευγάρια που έχουν ήδη αποκτήσει παιδί πριν παντρευτούν. Και φυσικά ο ποιο βασικός ίσως λόγος είναι το οικονομικό.

Η απόφαση ήδη εφαρμόζεται και σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν άργησαν να παρατηρηθούν και τα πρώτα ευτράπελα. Ζευγάρι «παντρεύτηκε πρόσφατα στον Μητροπολιτικό Ναό και στη συνέχεια νιόπαντροι και καλεσμένοι έτρεχαν άρον – άρον για να τελέσουν την Βάπτιση του παιδιού τους στον Άγιο Ιάκωβο. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στον Βροντάδο, όπου, ενώ ο γάμος έγινε στον Άγιο Ισίδωρο και η βάπτιση, εξαιτίας της απαγόρευσης, τελέστηκε λίγα λεπτά αργότερα στον Άγιο Κήρυκο».

Φυσικά καταγράφονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις τόσο από πιστούς όσο όμως και από ιερείς. Συγκεκριμένα, ιερείς που μίλησαν στον «Πολίτη της Χίου» τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία συνοδική απόφαση που να επιτάσσει την τέλεση των μυστηρίων του από διαφορετικό ιερέα και σε διαφορετικό Ναό. «Είναι μία απόφαση που είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Μητροπολίτη αν αποδέχεται τη γαμοβάφτιση ή όχι. Οι πιο συντηρητικοί ιεράρχες δεν την αποδέχονται επιτάσσοντας πρώτα να γίνεται ο γάμος και στη συνέχεια η βάπτιση, σε ημερομηνία μάλιστα ξεχωριστή. Οι πιο προοδευτικοί της Ιεραρχίας το αποδέχονται, ενστερνιζόμενοι την αγωνία των νέων ζευγαριών αλλά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε», ανέφερε στον «π» ιερέας.

Εξηγούν μάλιστα πως η απόφαση επιβλήθηκε χωρίς να εξεταστούν πρώτα όλοι παράμετροι. «Το τι σκέφτεται ο Μητροπολίτης και γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ως γραμμή, δηλαδή η ξεχωριστή τέλεση γάμου και βάπτισης, δόθηκε στις τελευταίες μας ιερατικές συνάξεις. Δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος είτε από την Ιερά Σύνοδο, είτε από τη Μητρόπολη Χίου και δεν το επιτάσσουν και οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας μας, άρα πρόκειται για μία προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη μας», ανέφεραν στην εφημερίδα.

Προσπαθώντας δε να ερμηνεύσουν την απόφαση Μητροπολίτη, δήλωσαν εντάσσεται στη συντηρητική γραμμή που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. «Πιθανά με αυτόν τον τρόπο να θέλει να επαναφέρει στην τοπική κοινωνία την κανονικότητα. Δηλαδή τα νέα ζευγάρια πρώτα να παντρεύονται και στη συνέχεια να κάνουν παιδιά, ό,τι συνέβαινε και παλιά. Όμως η λύση δεν είναι η απαγόρευση τέλεσης των μυστηρίων με διαφορά λίγων λεπτών, από τον ίδιο ιερέα και στην ίδια ενορία. Η λύση θα ήταν η αλλαγή νοοτροπίας του κόσμου, που θα πρέπει να έλθει μέσα από την κατήχηση και την προσέγγιση της σημερινής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι και νέες. Παρόλα αυτά πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και εμείς οι κληρικοί αλλά και οι πιστοί στην τάση εκοσμίκευσης στον ιερό χώρο, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται η ουσία των τελούμενων μυστηρίων».

Πηγή: Πολίτης της Χίου

 

Social Media
read-it
By read-it Ιανουάριος 9, 2018 11:34
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ